Dış piyasalarda gündem Suriye
Küresel piyasalarda Suriye gerginliği gündemin ilk sırasında.
İSTANBUL - Küresel piyasalarda Suriye'ye müdahale olasılığının dün İsrail ve ABD'nin ortak füze denemesi sonrasında artması tedirginlik yaratırken, haftanın ikinci yarısında yoğunlaşacak veri takvimi öncesinde karışık bir seyir izleniyor.
Dün piyasalarda tedirginliğe ve satışlara yol açan İsrail ve ABD'nin Akdeniz'de ortak olarak deneme amaçlı attığı füzelerin ardından başka bir gelişme olmaması küresel piyasalardaki satış baskılarını sınırladı. ABD'de açıklanan imalat sanayi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve haftanın ikinci yarısında açıklanacak makroekonomik verilere yönelik iyimserliklerin öne çıktığı ABD hisse senedi piyasalarının günü yükselişle tamamladığı görüldü.
ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,16 oranında yükselişle 14.834 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,43, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,63 oranında yükseliş kaydetti. Analistler, bugün açıklanacak temmuz ayı dış ticaret dengesi ve Bej Kitap raporunun piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, Dow Jones endeksinin 14.900 seviyesinin direnç konumuna geldiğini, bu seviyenin kırılamaması durumunda satış baskılarının artabileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında ise yarınki Avrupa ve İngiltere Merkez bankalarının (ECB, BoE) faiz kararı öncesinde Suriye'ye ilişkin tedirginliklerle satıcılı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,77, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,80, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 oranında değer kaybetti. Analistler, Avro bölgesinde bugün açıklanacak verilerin başta 2. çeyrek büyüme verisi olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, yarınki ECB kararı ve Başkan Draghi'nin açıklamaları öncesinde hisse senedi piyasalarının dalgalı bir seyir izleyebileceğini tahmin ediyor.
Yurt içinde de Avrupa hisse senedi piyasalarına paralel olarak Suriye'ye ilişkin tedirginliğin ağır bastığı ve önceki günkü kazançların geri verildiği görüldü. BIST 100 endeksi açıklanan ağustos ayı tüketici enflasyonunun yüzde 0,1 oranında düşüşe işaret etmesine rağmen günü yüzde 2,29 oranında düşüşle, analistlerin destek konumuna gelebileceğini belirttikleri 67.000 seviyesinin hemen altında tamamladı. Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın ekonomistlerle yapacağı toplantıdan çıkacak haber ve açıklamalar ile Suriye ile ilgili haberlerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, endeksin teknik olarak 66.400 puan üzerinde kaldığı sürece içinde bulunduğu tepki yükselişi trendinin devam edebileceğini, aksi durumda satıcılı seyrin etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, TCMB ağustos ayı aylık fiyat gelişmeleri raporu
11.00 Avro bölgesi, hizmet sektörü PMI
12.00 Avro bölgesi, 2. çeyrek GSYH
12.00 Avro bölgesi, temmuz ayı perakende satışlar
14.00 Türkiye, TCMB ağustos ayı reel efektif döviz kuru
15.30 ABD, temmuz ayı dış ticaret dengesi
16.45 ABD, ISM New York ağustos ayı imalat endeksi