Dış piyasaların tadı yok
Küresel piyasalar, özellikle paritelerde yükselen volatilitenin etkisi ile genel olarak negatif bir seyir izliyor.
ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde olmasının ardından pay piyasalarındaki düşüşler dün de devam etti.
Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,53, S&P 500 endeksi yüzde 0,42, Nasdaq endeksi yüzde 0,39 değer kaybederken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yükselişini sürdürerek yüzde 1,98'e çıktı. Analistler, bugün açıklanacak fabrika siparişleri verisinin takip edileceğini belirtiyor.
Avrupa
Avrupa tarafında, Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin devam etmesi tedirginlikleri artırırken, avro/dolar paritesi 1,1270'e kadar geriledikten sonra 1,13'ün üzerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 1,69 değer kaybıyla tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 düşüş kaydetti. Bugün açıklanacak Avro Bölgesi ÜFE verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, Yunanistan ile ilgili gelişmelerin ve yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Asya
Asya borsaları Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılma olasılığına ilişkin tedirginlik ve Ukrayna'da artan gerginliğin risk iştahını olumsuz etkilemesiyle bugün düştü.
Çin'de bugün açıklanan veriye göre Ocak'ta enflasyon yüzde 0.8 ile beş yılın en düşük seviyesine gerilerken, bu veri de riskli varlıklara önemli bir destek sağlayamadı.
MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün önemli bir değişim kaydetmezken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.8 düştü. Avustralya ve Güney Kore endeklerinde de düşüş görüldü.
S&P'den 4 petrol üreticisine şok!
Dün akşam piyasalar kapandıktan sonra, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Kazakistan, Venezuela, Bahreyn ve Umman'ın kredi notlarını, gerileyen petrol fiyatlarının kamu gelirlerini ciddi oranda azaltması nedeniyle düşürürken, Suudi Arabistan'ın "durağan" olan kredi görünümü ise "negatif"e çevirdi. S&P'den yapılan açıklamada, not indirimlerinin genel olarak son 7 ayda yüzde 50'nin üstünde değer kaybeden ham petrol fiyatlarının tahminlerindeki revizyondan kaynaklandığı bildirirken, Venezuela'nın buna ilaveten döviz kurundaki zayıflama, yüksek enflasyon ve durgunlukla da mücadele ettiği ifade edildi.