Dolar 2.24 lirayı aştı

Dolardaki değerlenme ve rubledeki bozulmaya paralel TL'deki değer kaybı ile kur 2.24 seviyesini aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dolar endeksinde güçlenme ve Rus rublesi öncülüğünde diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerindeki değer kaybına paralel TL dolar karşısında değer kaybederken, dolar/TL 2.24 seviyesini aştı. Bankacılar bugün düzenlenen konferansta Moody's'in yeni bir açıklama yapmadığını, piyasada da önemli bir etki yaratmadığını söylediler.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Analisti Alpona Banerji, Türkiye'nin ekonomi ve mali alanda görece güçlü konumuna karşılık dış faktörler kaynaklı risklere karşı kırılganlığının yüksek olduğunu ve kredi notunun kısa vadede artmasının olası olmadığını söyledi. Dolar, ara seçimlerde cumhuriyetçilerin zaferi ardından yen karşısında yedi yılın, altı önemli para birimi karşısında ise dört buçuk yılın en yüksek seviyesini gördü. Cumhuriyetçi Parti, Demokratlar karşısında, Başkan Barack Obama'nın siyasi gücünü sınırlayacak sonuçlarla Senato'da da sandalye üstünlüğünü ele geçirdi.

Bir bankacı, "Euro/dolar paritesindeki düşüş ve rubledeki kayıplar aslında bizi kötü etkiliyor. Piyasada dün ve önceki gün lokal kurumların dolar talebi vardı. Bugün bu alımlara yabancılar da eklenince piyasada iyimserlik kalmadı. Ancak çok yukarı gidecek bir ortam da görmüyorum kurda, 2.25-2.26 seviyelerinden yine giriş görürüz, TL varlıkların getirisi hâlâ yüksek" dedi.

Rusya Merkez Bankası ruble kuruna müdahale politikasını değiştirdi ve rubleyi koruma amaçlı günlük müdahale tutarını 350 milyon dolarla sınırladı.

Piyasaların odağındaki diğer gündem maddeleri ise yarın açıklanacak olan İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları ile Cuma günkü ABD tarımdışı istihdam verisi.

Bu sabah 2.2296/2.2303 seviyesinde olan dolar/TL, 2.2412'ye kadar yükseldikten sonra gün sonunda 2.2370/2.2376 seviyesinden işlem gördü.