Dolar 2.71'in üzerinde

Fed sonrası kurda iyimserlik sürerken piyasalarda siyasi gelişmeler ve Yunanistan izleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını piyasaların beklediğinden daha yavaş artıracağı sinyalini vermesi dolar/TL'de aşağı yönü desteklese de yurtiçinde henüz hükümetin kurulma sürecinin netleşmemiş olması bu iyimserliği sınırlıyor. Küresel piyasalarda ise Yunanistan gelişmeleri izleniyor. Bankacılara göre TL'deki ana seyri belirlemede yeni hükümetin kurulma süreci ana belirleyici olmayı sürdürürken bu konuda yaşanabilecek gelişmeler piyasayı her iki yönlü etkileme potansiyeline de sahip.

Fed öncesi 2.7350'li seviyelerde işlem gören ve Fed desteğiyle 2.71'in altını test eden dolar/TL bu sabah güne 2.7139/2.7168 seviyesinde başladı. Gelişmekte olan para birimlerinde dolar karşısında dün yüzde 1'e ulaşan değer kazançları yaşanırken, TL'deki değer kazancı yüzde 0.1 civarında kaldı. Bankacılar TL'nin gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrışmasının henüz seçim sonrası hükümetin kurulma sürecinin netleşmemesine bağladılar.

Dolar, Fed'in piyasaların beklediğinden daha yavaş artıracağı beklentinin ardından dün açıklanan düşük enflasyon verilerinin de desteğiyle büyük para birimleri karşısında değer kaybetti. Dolar endeksi bu gelişmelerin sonrasında bir ayın en düşük seviyesi olan 93.563'e yaklaşarak 94.016'dan işlem gördü. ABD'den dün açıklanan verilerde çekirdek enflasyonun Mayıs ayında yüzde 0.1 arttığı görülürken, Fed'in faiz artışında yavaş davranabileceğine dair beklentileri de yükseltti.

Euro ise 1.1440 seviyelerine çıkmasının ardından dolar karşısında hafif değer kazancıyla 1.1373 seviyesinden işlem gördü. Euronun dolar karşısındaki haftalık değer kazancı yüzde 1'e yaklaştı.

Bugün iç piyasada Merkez Bankası'nın açıklayacağı beklenti anketi izlenirken dış piyasada ise izlenecek önemli bir veri gündemi bulunmuyor. Ancak dış piyasalarda Yunanistan ile ilgili gelişmeler piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Euro bölgesi liderleri, Atina ve uluslararası kreditörlerin hâlâ bir anlaşmaya varamamasının ardından bankalardan mevduatların hızla çekilmesi ve hükümet gelirlerinin düşmesiyle beraber Pazartesi günü olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yetkililer, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantıya verdiği bilgide Yunan bankalarının Pazartesi günü açık olup olmayacağının henüz netleşmediğini söylediğini belirtti. Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapacağı kritik ödeme için 12 gün bulunuyor.