Dolar 2,97'nin de altını gördü

Fed sonrası iyimserlik ve petrol fiyatlarındaki yükselişin gelişmekte olan ülkelerin risk iştahını artırmasıyla dolarda değer kayıpları yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentilere paralel faiz kararı ardından oluşan iyimserlik ve petrol fiyatlarındaki yükseliş gelişmekte olan piyasalara olumlu yansırken, TL'nin gün içinde dolar karşısındaki değer kazancı bir ara yüzde 1'i aştı.

Fed kararları sonrası 3 seviyesini aşsa da bu sabah 2.9932/2.9955 seviyesinde olan dolar/TL, en son 5 Ocak'ta gördüğü 2.9680 seviyesine kadar geriledi. Bu seviyenin görülmesinin ardından bir miktar toparlanan dolar, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9710/2.9715 seviyesinden işlem görüyor.

Bu sabah 3.1243/3.1269 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1089/3.1095, 3.2553/3.2575 seviyesindeki euro/TL ise 3.2460/3.2475 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalar bu gece açıklanacak olan Japon Merkez Bankası kararları ile yarınki başta büyüme olmak üzere ABD verilerini izleyecek.

Petrol fiyatları, ana üreticilerin petrol üretimi azaltma konusunda işbirliği yapabileceği beklentileri ile yüzde 8'lik artışla üç haftanın en yükseği olan 35 doların üzerine çıktı.

Fed'in beklentilere paralel kararlarının ardından TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel değer kazandığını söyleyen bankacılar, petrol fiyatlarındaki yükselişin de gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklemesiyle dolar/TL'nin 2.97 seviyesinin altına gerilediğini belirtiyor.

Öte yandan Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) bu geceki toplantısında parasal genişlemeyi artıracağı beklentilerinin de piyasalarda iyimserliği desteklediği belirtiliyor.

Fed iki gün süren toplantısının ardından dün yaptığı açıklamada faizleri değiştirmezken, küresel piyasaları "yakından takip ettiğini" söyleyerek, borsalardaki satışları göz önüne aldığı fakat bu yıl parasal sıkılaşmaya gitme planlarını terk etmeye henüz hazır olmadığı sinyalini verdi.

ABD ve küresel borsalarda bir ay süren borsa kayıplarının küresel ekonomide yavaşlama olabileceği ve bunun ABD ekonomisi üzerinde etkisini gösterebileceği endişelerini ortaya çıkarmasından dolayı Fed'in bu kararı geniş bir kitle tarafından bekleniyordu.

Fed politika yapıcıları kademeli faiz artışlarına rağmen ekonominin ılımlı bir büyüme ve istihdam piyasasının da güçlenme eğilimini sürdürdüğünü söyleyerek, Mart ayında bir faiz artışının tamamen ihtimal dışında olmadığı sinyalini verdi.

Faizler de düştü

Risk algısında görülen toparlanma ve kurdaki gerileme paralelinde tahvil faizlerinde de düşüş söz konusu.

Tahvil-bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.07 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.04 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.93 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.90 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.19 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.20 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.11 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.11 oldu.