Dolar 2.99'dan döndü

Dolar/TL Ortadoğu'daki gerginlik ve gelişen piyasalardaki olumsuz seyirle gün içinde 2.99'un üzerini test etti. BIST, 70 binin üzerinde kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güne 2.96 seviyelerinde başlayan dolar/TL, gün içerisinde 14 Aralık'tan beri en yüksek olan 2.9915'e kadar yükseldi. Ardından tekrar gevşeyen kur, 2.9750 seviyesinde dengelendi. Dolar/TL, Suudi Arabistan ve İran arasındaki idam krizinin ardından artan jeopolitik gerginlikler, küresel risk algısındaki yükseliş ve dolardaki güçlü seyir ile gün içinde 15 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan 2.99'un üzerini test etti. Öğleden sonra sert satış dalgasının hız kesmesi ardından ise TL dolar karşısındaki kayıplarını bir miktar azaltırken, dolar/TL 2.98'in altına geriledi. 

Suudi Arabistan ve İran arasındaki kriz petrol fiyatlarında yükselişe neden olurken, iki ülke arasındaki gerginliğin bölgeyi tümüyle olumsuz etkileyebileceğinden de endişe ediliyor.  Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareket eden TL'ye iç dinamikler de yardımcı olmazken, bu hafta en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer almasına neden oluyor.

TCMB'nin duruşu kur üzerine belirleyici olacak

Analistler yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığına dikkat çekiyor.

Dün beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verileri Merkez Bankası'nın ard arda beşinci yılda da enflasyon hedefini tutturamadığını ortaya koyarken, son yapılan zamlar enflasyonda bu yıl için yukarı riskleri artırıyor. Enflasyondaki gidişatın TCMB'nin kredibilitesini olumsuz etkilediğini belirten analistler, daha sıkı para politikası izlemesi konusunda da TCMB üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiyorlar.

Bu çerçevede önümüzdeki günlerde TCMB'nin duruşu kur üzerine belirleyici olacak. TCMB Aralık ayı PPK toplantısında küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmişti.

Faizler yüzde 11'in üzerinde seyrediyor

Tahvil-bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.89 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.06 oldu. Bugün ise spot kapanış yüzde 11.07 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem saat 1651'de yüzde 11.07 oldu.

14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde spot kapanış yüzde 10.99 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.03 oldu. Bugün ise spot kapanış yüzde 11.19 seviyesinden gerçekleşti.

Borsada yükseliş sınırlı kaldı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 0,24 yükselişle 70.688,10 puandan tamamladı. Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, döviz kurlarının küresel piyasalara bağlı olarak yükselmesi ve Avrupa borsalarının, açılışın ardından satıcılı seyrini devam ettirmesi ile 69.395,82 puana kadar geriledi. Öğleden sonra döviz kurlarındaki dengelenme ve yurt dışı borsaların toparlamasının etkisiyle kayıplarını telafi ederek artıya geçen endeks, gün içinde en yüksek 71.253,47 puanı gördü. 

Analistler, küresel piyasalarda pazartesi günkü negatif seyrin ardından dengelenme süreci yaşandığını belirterek, yurt içi piyasaların da buna paralel hareket etmeye devam edeceğini ifade ediyor.  

Analistler, BIST 100 endeksinin 70.000 desteği üzerinde tutunduğunu, bu seviyenin altına sarkmadığı sürece kısa vadede yükseliş eğiliminin öne çıkabileceğine değinerek, 72.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğini vurguluyor.