Dolar 3 haftanın zirvesine çıktı

Dolar/TL paritesi TSK'nın tatbikat açıklamasının ardından kademeli olarak yükseldi. Serbest piyasada 3,4740 seviyesinden kapanan parite bankalararası işlemde yüzde 1,35 kayıpla 3,4856'yı gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısı öncesi dolarda güçlenme gelişmekte olan para birimlerinde değer kaybına neden olurken, TSK'nın Silopi/Habur bölgesinde tatbikat başlatıldığını duyurmasının Kuzey Irak'ta gelecek hafta yapılacak referandum öncesi jeopolitik riskleri artırmasıyla TL en çok değer kaybeden para birimi oldu.

TSK'dan yapılan açıklamada, bu tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonların icrasına devam edildiği belirtildi.

Bir analist, "Bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında değer kaybı var ancak TL en çok kaybeden para birimi konumunda. Bunda da tatbikat haberi etkili oldu" dedi ve şöyle devam etti:

"Açıklama piyasada 'Kuzey Irak'a bir askeri harekat/operasyon olur mu' endişesi yarattı. Öte yandan global bazda geçen hafta başlayan hareket sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi paketini geçirilebilecek olması, ABD tahvil faizindeki yüksek seyrin önceki haftalara göre devam etmesi doların güçlü olmasına neden oluyor" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu düzenleneceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı referandumun düzenlenmesi halinde "bunun bir bedeli olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım da yazılı bir açıklama yaparak, "IKBY'nin düzenlemeyi planladığı referandum, ülkemiz için bir ulusal güvenlik meselesidir. Bu konuda gereken her türlü adımı atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Bu sabah saat 09.14'te 3.4370 seviyesinde olan dolar/TL TSK açıklamasının ardından kademeli olarak yükselerek 3.47'nin üzerine çıktı. Dolar, piyasa kapanışı sonrası bankalararası işlemlerde 3,4856'ya yükseldi. Bu seviye 23 Ağustos'ta görülen 3,4955 seviyesi sonrası en yüksek seviye.