Dolar 3,40'ın altına indi

Dün 3,4635 seviyesinden kapanan kur, bugün 3,45 seviyesinden açıldıktan sonra düşüşünü sürdürerek 3,40 seviyesinin altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu toplantıda yaptığı sunum sonrası Türk Lirası'nda başlayan yükseliş bugün de devam ediyor.

Dün güne 3,54 seviyelerinde başlayan dolar, günü 3.46 seviyesinde tamamladı. Kur, bu sabah 3.4475 seviyesinden güne başladı. Açılış sonrasında düşüşü sürdüren dolar, 3,40 seviyesinin altına indi. Kurda işlemler piyasaların kapanış saatlerinde 3,3950'den geçiyor. 

Euro/TL ise 3.6490 civarında hareket ediyor. 

Dün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu sunumu gerçekleşti.

TCMB Başkanı'nın enflasyon hedefine bağlı olarak sıkı para politikası devam edebilir açıklaması ise önümüzdeki dönemde TCMB’nin Türk Lirası varlıklarının değer kayıpları için önlemlerine devam edebileceği beklentilerini ön plana çıkardı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın cuma günü gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı kararlarına yaptığı vurgu sonrası Türk Lirası varlıklarında değer kazanımları arttı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihaleleri TL ile yapacağını duyurması da, bu ılımlı havayı destekledi.

TL varlıklarını destekleyici hamleler ve açıklamalar kurdaki düşüşlerin sürmesini sağlıyor.

Düşüş sürecek mi?

Analistlere göre, Türk Lirası'ndaki bu olumlu ayrışmanın devam edebilmesi için yurtdışındaki olumlu havanın sürmesi, dolar endeksinde yukarı yönlü bir hareketlenme olmaması ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yarın açıklayacağı ekonomik önlem paketleri ve yapısal reform düzenlemelerinin piyasayı tatmin edici boyutta olması gerekirken, yerel müşterilerin de bu düşüşü bir alım fırsatı olarak görüp görmeyeceği önemli olacak.

Rekor 3.60

Yurt dışı piyasalardaki hareketlerin yanı sıra yurt içinde son dönemde yüksek faiz karşıtı açıklamalar, başkanlık sistemine yönelik gelişmeler, güvenlik endişeleri gibi unsurlar TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuş ve kur cuma günü 3.60 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Döviz bozdurma kampanyasına iş dünyasından destek geldiDöviz bozdurma kampanyasına iş dünyasından destek geldi

ECB'nin tahvil kararı

Yurt dışında ise ECB'nin perşembe günü açıklanacak para politikası kararında bir süredir ekonomiyi desteklemek için yaptığı tahvil alımları sonucu piyasada oluşan tahvil darlığını hafifletecek önlemler açıklamasının yanı sıra şu anda Mart 2017 olan tahvil alım programının sona erme tarihini ötelemesi bekleniyor.

'Riskler aynı yerde duruyor'

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, TL'de dün başlayan değerlenmenin en önemli nedeninin TL'nin çok fazla zayıflamış olması olduğunu söyleyerek, "Piyasalardaki pozisyonlanmaya baktığımızda yatırımcılar TL'yi her para birimi karşısında açığa satmışlar. Dün TL değer kazandıkça bu pozisyonlar kapanmak zorunda kaldı ve bu da TL'deki değerlenmeyi biraz daha pekiştirdi. Diğer taraftan hanehalkı ve şirketlere yapılan 'döviz bozdurun' çağrısı ile uzun aradan sonra ilk kez döviz satımı ve TL talebi geldi. EKK toplantısı kararları içinde radikal manada somut önerilerin olabileceği beklentisi de bu hareketin arkasında anlamlı bir yer tuttu" dedi.

TL'de görülen bu olumlu havanın bugün korunup korunmayacağının izleneceğini söyleyen Keresteci, dünkü hareketin TL'deki kısa pozisyonların kapanması olduğunu söyleyerek, "Bu pozisyonlar hâlâ olduğundan aşağı hareket için hâlâ bir miktar yer var. Ancak TL'de son dönemdeki değer kaybını yaratan riskler hala aynı yerde duruyorlar. EKK kararlarında ekonomideki görünümü belirgin olumluya çevirecek maddeler olursa TL'deki değerlenme bir miktar daha korunabilir" dedi.

Küresel piyasalarda iyimserlik hakimKüresel piyasalarda iyimserlik hakim