Dolar 3,50 sınırında

Dün son 6 ayın en düşük seviyesi olan 3,4751'e kadar gerileyen dolar kuru, bu sabah 3.50 sınırında işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından son 6 ayın en düşük seviyesi olan 3,4751'e kadar gerileyen dolar/TL, günü yüzde 0,90 düşüşle 3,4882'den tamamladı.

Bugün Asya piyasalarında 3,4829'dan işlem gören dolar/TL, saat 10.10 itibarıyla yüzde 0,38 artışla 3,50 sınırından alıcı buluyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde yüzde 0,35 yükselişle 3,9260'tan, sterlin/TL ise yüzde 0,28 artışla 4,6220'den işlem görüyor.

Dün, ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25 aralığına yükseltirken, bu yıl bir faiz artışı daha yapmayı ve bilançosunu küçültmeye başlamayı planladığını bildirdi.

İşsizlik çift hanede kalmaya devam ettiİşsizlik çift hanede kalmaya devam etti

Dolar endeksi, dünkü verilerin ardından 97,05 seviyesinden 96,65'e gerilese de Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması sonrası tekrar 97 sınırına yaklaştı. Euro/dolar paritesi ise dün 1,1296'ya kadar yükselmesinin ardından şu dakikalarda 1.1190'dan alıcı buluyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı, yurt dışında ise ABD'de haftalık işsizlik başvuruları başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,5210'un direnç, 3,4750'nin ise destek olarak öne çıktığını söyledi.

AA Finans'ın, PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketine katılan 21 ekonomist, faizlerde değişiklik beklemiyor.

Fed faizleri 25 baz puan artırdı

Fed dün sonlanan iki günlük toplantının ardından beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı ve 4.2 trilyon dolarlık bilançosunu azaltmaya başlayacağını açıkladı.

Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısında bilanço azaltmaya "görece yakın zamanda" başlayabileceklerini söylerken, diğer Fed yetkililerin beklentileri bu yıl bir faiz artışı daha olabileceği yönünde gerçekleşti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fed'in bilanço küçültme konusunda fazlasıyla detay vermesinin biraz daha şahin yorumlandığını söyleyerek, "Ancak genel olarak özellikle gelişmekte olan piyasalardaki risk iştahını bozacak bir durum yok. Fed'den yılın kalanında enflasyon ve ekonomik gidişata yönelik endişeler kaynaklı olarak sadece bir faiz artırımı daha yapılacağı beklentisi var. Yani kuvvetli faiz artırımları beklenmiyor, sıkılaşma zamana yayılacak. Dolar konuşma sonrası kayıplarının bir kısmını sildi" dedi ve şöyle devam etti:

"Dolarda asıl hareketi zaten dünkü TÜFE verisi sonrası gördük. Piyasalar halen bu seviyeleri koruyor. Bugün PPK kararı bekleniyor. TCMB beklendiği gibi faizlere dokunmazsa kurda geri çekilme devam eder, 3.44-3.41 seviyelerine geri çekilme görülebilir. Piyasa TCMB'nin enflasyona odaklı sıkı duruşunu sürdürmesini bekliyor. Ancak önümüzdeki günlerde ortalama fonlama maliyetini yüzde 11.75 seviyelerine çekebilir, küresel fiyat hareketleri o imkanı veriyor."