Dolar 3.56'dan döndü

Katar ile askeri alanda iki anlaşma dün mecliste kabul edilirken, dolar/TL akşam saatlerinde 3.56 seviyesine kadar yükseldi; piyasalar bugün bölgedeki gelişmelerin yanı sıra ECB'nin faiz kararını, İngiltere seçimlerini ve FBI eski başkanının açıklamalarını izleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile Katar arasında 2016 yılında imzalanan ve Türk askerlerinin Katar'da konuşlanmasını da öngören askeri alandaki iki anlaşma, hükümet tarafından TBMM Genel Kurulu'nun gündeminin üst sıralarına alınmasının ardından dün akşam kabul edildi.

Katar ile ilgili gelişmeler dün uzmanlar tarafından Türkiye'nin Suudi Arabistan ve ABD'nin karşısında yer alacağı şeklinde yorumlanmış ve bir risk unsuru olarak fiyatlayan piyasada kur ve faizde yükselişe neden olmuştu.

Diğer taraftan Ankara'nın Alman parlamenterlerin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaretine izin vermemesinin ardından Alman hükümeti üsteki askerlerin çekilmesi kararı alması da piyasalarda izlenen bir diğer konu oldu.

Dün sabah saatlerinde 3.52, saat 1807'de 3.5448/3.5463 seviyesinde olan dolar/TL gece 3.5590'a kadar yükseldikten sonra bu sabah 3.5416/3.5425 seviyesinde.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.7644/3.7655, euro/TL ise 3.9871/3.9885 seviyesinde.

Tahvil bono piyasasında da dün faizler yükseldi.

Buna göre 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.36, valörde son işlemde yüzde 10.40 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık yeni gösterge olan 15 Mayıs 2019 itfalı tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.98, valörde son işlemde yüzde 11.09 seviyesindeydi.

Kurdaki yükselişle dün yüzde 0.7 gerileyen Borsa İstanbul'un ise bugün Asya piyasaları ve Avrupa vadeli işlemlerine paralel yatay başlangıç yapması bekleniyor. Şeker Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Yurtdışı piyasalardaki sakin seyre paralel güne yatay bir seyirle başlamasını sonrasında yurt dışına paralel yön bulmaya çalışmasını bekliyoruz" denildi.

Bankacılar Katar ile ilgili dünkü gelişmenin ardından Türkiye'nin Rusya-İran-Katar grubuna yakın durduğu ve bölgede safların belirginleştiği algısı oluşturduğunu bunun da tansiyonun artacağı şeklinde algılanmasının piyasaya olumsuz yansıdığını belirtiyor.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi hafta başında "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Ortadoğu gezisi sırasında "radikal ideolojinin" finanse edilmemesi uyarısında bulunduğunu ve bunun ardından görüştüğü ülke liderlerinin Katar'ı işaret ettiklerini ifade etti.