Dolar 3.60'ı aştı, yükseliş sürecek mi?

Dolar/TL 18 Mayıs'tan bu yana ilk kez 3.60 seviyesini aştı. Yükselişe devam eden Euro ise 30 Ocak'tan bu yana ilk kez 4.08 lirayı aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta başından bu yana yükselişini sürdüren Dolar/TL, bugün 3.60 seviyesini aştı. Kur, gün sonuna doğru 3.6150 seviyesini test ederken, serbest piyasa kapanışı 3.6020 seviyesinden gerçekleşti. Euro ise son işlemlerde 4.09 seviyesini aşarken, serbest piyasada 4.08'den kapandı.

Gelişmiş ülke merkez bankaların sıkılaştırmayı destekleyici açıklamaları ve artan jeopolitik risk algısı, yükselişin en temel başlıkları olarak gösteriliyor. Gelişen ülke para birimlerinde yüzde 2'yi aşan kayıplar yaşanırken, TL dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde düşüş yaşadı. Kur, 19 Mayıs'tan bu yana ilk kez 3.60'ı aştı.

Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi, doların yönü üzerinde rol oynayabilir. Dolar/TL’nin 3,60’ın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 3,6280’nin direnç olarak takip edileceğini söyleyen analistler, 3,56 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini dile getirdi.

NoorCM Menkul Değerler Yurt İçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, 3,62 seviyesinin geçilmesi durumunda yukarı yönlü bir kırılma gerçekleşebileceğini belirtti. Mert Yılmaz piyasalarda gözlerin tekrar döviz piyasasına çevrilmiş gibi göründüğüne dikkat çekerek, "Aslında son dönemlerde TL varlıklarında yaşanan iyimserlik genel olarak yurt dışından kaynaklıydı. İyimserliğin yaklaşık yüzde 70'inin yurt dışı kaynaklı olduğunu hep söylüyordum. Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), hatta İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından yapılan açıklamalar, gelişmiş ülke tahvil faizlerinde çok hızlı hareketleri beraberinde getirdi. Bunun da gelişmekte olan ülke borsa ve para birimlerinde bir miktar etkisinin olacağı şüphesizdi. İlk etkinin para birimleri üzerinde olduğu görünüyor." dedi.

Döviz sepetinde 3,7650 seviyesine dikkat çeken Mert Yılmaz, zaten bu seviyenin kırılması halinde TL varlıklarda bir değer kaybı olmasının muhtemel göründüğünü, şu an itibariyle de 3,5940'lara doğru gelindiğini belirtti.

'Dövizlerin satılıp satılmayacağını görmemiz gerek'

Yılmaz, dikkat çeken bir diğer gelişmenin de yıl başından bu yana yurt içi yerleşiklerin aldığı 20 milyar dolarlık DTH olduğunu vurgulayarak, "Dolar/TL kurunun 3,62 ve üzerine doğru bir atak yapması durumunda, bu yatırımcıların aldıkları dövizlerin bir kısmını satıp satmayacağını görmemiz gerekecek. Ben kurda 3,58-360 seviyesine kadar hareketi sakince izlerim. 3,62 seviyesinin kırılması durumunda yukarı atağın hızlanması muhtemel. Diğer taraftan 200 günlük hareketli ortalamasının altına gelme ihtimalinin iyiden iyiye azaldığını düşünmeye başladım. Dün itibarıyla bu seviye 3,5140 seviyesindeydi." diye konuştu.

'Sıkıntı bize özel değil'

Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Aslında sadece bizde değil, tüm dünyada bugüne kadar risk olarak görülmeyen konuların bir kısmının tekrar risk olarak algılandığı ve masanın üzerine geldiği görülüyor. Bu konulardan en önemlisi de Katar. Katar konusu ilk gündeme geldiğinde Türkiye için bunun önemli bir sorun teşkil edebileceği, çünkü Katar ile Türkiye arasındaki gerek siyasi gerek ekonomik işbirliklerinin önemli düzeyde bulunduğunu ve dış politika açısından bir sıkışıklığa neden olabileceğini söylemiştim. Bu konu dün ve bugün biraz daha fazla dillendirilmeye başlandı. Diğer taraftan Almanya ile ilgili ilişkiler de gündemde. Ancak sıkıntının genel manada bize özel olmadığını düşünüyorum. Gelişmekte olan ülke piyasalarının genelinde bir sıkıntı gözleniyor. Bugün itibarıyla sanki bir miktar negatif ayrışma var gibi. Ancak bu durumun geçici olup olmayacağı, negatif ayrışmanın trend haline dönüşüp dönüşmeyeceğini önümüzdeki günlerin siyasi ve ekonomik gündemi belirleyecektir."