Dolar güne düşüşle başladı

Dün 3,6444 seviyesine kadar çıktıktan sonra 3,62 seviyesine gerileyen dolar/TL paritesi, bu sabah serbest piyasada 3,61 seviyesinden işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Giderek daha fazla sayıda gelişmiş ekonomide faizlerin yükseleceği beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen ve dolar/TL'yi bir haftada 3.50'li seviyelerden 3.60'ın üzerine taşıyan satış baskısı bugün ABD kaynaklı siyasi haber akışıyla zayıfladı.

Nisan ortasından beri genel olarak 3.50 civarında seyreden dolar/TL'de geçen hafta pazartesi günü başlayan satış baskısı zaman zaman hafiflese de devam ediyor. Dün 3.6440'ı test eden dolar/TL bugün güne saat 09.00'da 3.6130 seviyesinden işlem gördü.

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın en büyük oğlunun geçen yılki seçimlerde Rusya'dan yardıma açık olduğuna işaret eden yazışmaların ardından Asya piyasalarında euro karşısında 14 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Yatırımcılar ise Fed Başkanı Janet Yellen'in bugün Kongre'ye yapacağı açıklamaları bekliyorlar.

Yellen, bugün 17.00'da ve yarın Kongre'ye para politikası hakkında bilgi verecek ve soruları yanıtlayacak. Yatırımcılar ise Fed'in bilançosunu azaltmaya ne zaman başlayacağı konusunda ipuçlarına bakacak.

Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısındaki seyrini izleyen endeks önceki hafta gördüğü dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470'in üzerindeki seyrini sürdürüyor. Ancak endeks dün yüzde 0.3 geriledikten sonra bugün de yüzde 0.1 gerileyerek 95.551'e düştü.

Dolar/TL serbest piyasada saat 09.04'te 3,6164 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL paritesi aynı dakikada 3,1470 civarında seyretti. 

Bankacılar bu haftanın dış gündeminde Fed Başkanı Yellen'in konuşmaları haricinde ABD'de cuma günü açıklanacak TÜFE enflasyonu ve perakende satış verilerinin ön plana çıkmasını bekliyorlar.

Bankacılar ABD tahvil getirilerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin TL ve TL cinsi tahvil bono piyasalarında da belirleyici olmasını bekliyor.

ABD'de geçen hafta 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi cuma günü yüzde 2.398'e kadar yükselerek sekiz haftanın zirvesini gördükten sonra bugün 2.35 civarında seyrediyor.

Bugün yurt içinde ihracat-ithalat birim değer ve miktar endeksleri açıklanacak. Yurt dışında ise Euro Bölgesi mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi ve ABD'de Bej Kitap raporu takip edilecek.