Ekonomistler hızlı düşüş sonrası dolarda ne bekliyor?

Önceki gün Fed’in rahatlatan kararının ardından dün TCMB'nin GLP yolu ile parasal sıkılaştırmaya devam etmesi TL'ye bir destek daha verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararıyla yönünü aşağı çeviren dolar, TCMB’den gelen faiz artışıyla düşüşünü hızlandırdı.

Fed’in önceki günkü faiz artırımı ve bu yıl için artış sayısına dair tahminleri değiştirmemesi doları zayıflattı. 3.72'li seviyelerden yönünü aşağı çeviren TL, dolar karşısında yüzde 2’ye yakın prim yaparak 3.66 seviyelerine geriledi.

Ardından 3.67 seviyelerinde TCMB’nin faiz kararını bekleyen dolar/TL, geç likidite penceresinde 75 baz puan artış yapılmasıyla 3.6660 seviyesinden 3.6332 seviyesine kadar indi.

3,6332 ile 1 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine gerileyen dolar/TL 3,6350-3,6450 bandında dengelendi.

Analistlere göre 3.64 seviyesinin altında kalıcılığın gerçekleşmesi 3.55 - 3.60 bölgesine doğru gerilemelerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Teknik olarak 3.55-3.60 bölgesine gerileme devam edebilir. Ancak bu bölgede dengelenme olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte dolar endeksinin 100.5 seviyesinin altına gerilemesi durumunda dolar kurundaki gerilemeye destek olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Destek Yatırım'dan Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, kararlar sonrası geri çekilen kurda, düşüşlerin devam edebilmesi için belli destek bölgelerinin kırılması gerektiğini belirterek, "Kısa vadede 3.6000-3.6200 aralığı güçlü destek seviyeleri olarak ön plana çıkabilir. Düşüşler bu noktada durabilir. Bu seviyeler aşağı yönlü geçilirse satışların derinleştiğini görebiliriz. Yukarıda 3.7000-3.7200 direnç noktaları olarak ön plana çıkıyor."

Finans Yatırım Baş Ekonomist Burak Kanlı, TCMB'nin kararını olumlu bulduğunu ifade ederken, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun yüzde 11'i geçeceğini ve Türkiye’ye özgü risklerin devam ettiğini söyledi. Kanlı, "Böyle bir durumda kurda istikrar kazanması için bir faiz artırımı şarttı ve TCMB de bunu yaptı. Bu faiz seviyesi ile TL üzerindeki spekülatif hareketleri engelleyebilirsiniz. Ancak mevcut riskler ve yüksek enflasyon göz önünde bulundurulduğunda TL'de oynaklığın devam etmesini beklerim" dedi.

Merkez Bankası, GLP faizini yükselttiMerkez Bankası, GLP faizini yükseltti

 

ABD Merkez Bankası, faizi yükselttiABD Merkez Bankası, faizi yükseltti

 

Bu konularda ilginizi çekebilir