Dolar ABD verisiyle geri çekildi

ABD enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması dolar/TL'nin hızlı bir düşüşle 3.63 seviyesinin altına gevşemesine neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ile yaşanan vize krizinin baskısıyla hafta başında illikit piyasada 3.92'nin üzerine yükselen dolar/TL, haftanın kalanında ABD ile ilgili gelişmelere bağlı
dalgalanırken, bugün açıklanan ABD TÜFE verisi ile 3.63'ün altını test etti.

ABD'de tüketici fiyatları (TÜFE) kasırgaların ardından üretimin aksaması sonucu benzin fiyatlarının artmasıyla Eylül'de bir önceki aya kıyasla yüzde 0.5 ile sekiz ayın en hızlı artışını kaydetti ancak beklentilerin altında kaldı.

ABD'de TÜFE yıllık bazda yüzde 2.3 artarken çekirdek TÜFE ise yıllık yüzde 1.7 arttı.

HSBC Portföy Stratjisti İbrahim Aksoy, "Beklentinin altındaki çekirdek TÜFE'nin yılsonuna kadar Fed faiz artışı ihtimaline önemli bir etkide bulunması beklenmemeli" diyerek şöyle devam etti:
"Fed Aralık toplantısında faiz artırmak için kararlı görünüyor. Fakat enflasyonun daha uzun süre düşük kalabileceğine ve Fed'in gelecek sene tahmin ettiği gibi 3 faiz artışı yapamayacağına dair beklentileri artırabilecek bir veri. Bu nedenle, TÜFE verisi dolar-negatif ve altın-pozitif görünüyor. Dolar/TL'de 3.6350 kırılırsa hareketin 3.5970 desteğine doğru devam edebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz" dedi.

Fed'in önceki gün açıklanan Eylül ayı toplantısına dair tutanaklara göre yetkililer enflasyondaki artış ihtimali ve eğer artmazsa önümüzdeki dönemde faiz artışlarının izleyeceği seyrin yavaşlamasına ilişkin uzun süre tartıştılar.

Bazı yetkililer önümüzdeki dönemde atılacak faiz adımlarına karar verirken gelecek birkaç aydaki enflasyon verisine odaklanacaklarını söyledi.

Ancak Fed, birçok yetkilinin bu yıl başka bir faiz artışının "gerekli olabileceğini" düşündüğünü belirtti.

ABD verisi öncesinde 3.6570 seviyesinde olan dolar/TL 3.6285'e kadar geriledikten sonra borsa kapanış saatleri itibariyle 3.6356/3.6373 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.9747/3.9764, euro/TL ise 4.3141/4.3161 seviyesinde bulunuyor.

TL bu hafta başında ABD ile yaşanan vize krizinin baskısı altında kaldı. ABD'nin İstanbul konsolosluğundaki bir çalışanın geçen hafta devam eden bir "FETÖ" soruşturması kapsamında tutuklanmasının neden olduğu krizin ardından, ABD ve Türkiye karşılıklı vize vermeyi askıya aldı.

Haftanın kalanında iki taraftan da açıklamalar gelmeye devam ederken ABD Büyükelçisi John Bass'ın, Türkiye ile uzun geçmişi olan ilişkilerini bozmaya niyetleri olmadığını söyleyerek, "(Vize krizini) bir an önce geride bırakmayı umuyoruz; durumla ilgili olarak Türk hükümetiyle temaslarımızı sürdüreceğiz" demesi, piyasada krizin çözüleceği algısı yarattı.

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün valiler toplantısında yaptığı konuşmada, "Koskoca ABD'yi Ankara'daki bir büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun; çünkü takınılan tavır aslında budur. Sen benim stratejik müttefikime böyle davranamazsın demeleri lazımdı ama diyemediler" dedi.

Erdoğan, "Bu yanlış bu büyükelçiden gelmiştir, büyükelçi hükümetim adına bu adımı attım diyorsa, bunun dışişleri bakanı ve başkan da arkasında duruyorsa kimse kusura bakmasın. Biz de aldığımız kararın sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

Erdoğan sert söylemleri ise TL'nin dolar karşısında yine değer kaybına neden oldu.

Dolar/TL hafta başında verilen ilk sert tepkinin ardından genel olarak 3.71-3.63 bandında hareket etti.