Dolar, borsayı da aşağı çekti

Borsa İstanbul, rekor üstüne rekor kıran doların etkisiyle güne satıcılı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçi piyasalar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün yaptığı konuşmada Aralık ayında faizlerin artırılacağına dair güçlü sinyaller vermesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişin dolarda başlattığı güçlenmeyle güne satıcılı başladı.

Dolar kuru dünden bu yana rekor üstüne rekor kırıyor. En son bu sabah 3,3876'yı gören kurda borsa açılış saati itibariyle işlemler 3,38 seviyesinden geçiyor.

Dolarda yaşanan bu yükselişten sonra Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 217 puan düşüşle 74.918 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,29 oranında değer kaybetti.

Yellen dün yaptığı konuşmada faizlerin "görece yakın bir zamanda" artırılabileceğini söylerken, Fed yetkililerinin bu ay yaptıkları toplantıda faiz artırımları için gereken koşulların olgunlaştığına kanaat getirdiğini ifade etti.

Dolardaki artışta aynı zamanda Donald Trump'ın mali harcamaları artırma ve ticaret konusunda korumacı bir tavır takınması durumunda ABD'de ekonomik büyüme ve enflasyon artışının hızlanacağı beklentileri ve bunların daha yüksek faizlere yol açabileceği tahminleri de etkili oldu.

AK Yatırım günlük borsa yorumunda, "Bugün 10 yıllık ABD tahvil faizlerindeki artış ve dolardaki güçlenme eğilimleri nedeniyle BIST üzerindeki baskının sürmesini bekliyoruz. İçeride de dışarı kaynaklı satış baskısını karşılayabilecek bir haber akışı olmadığından güne satıcılı başlamayı bekliyoruz" dedi.

Yurt içinde veya yurt dışında bugün açıklanacak kritik bir veri bulunmuyor.

Dolar 3,40'a dayandıDolar 3,40'a dayandı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir