Dolar dalgalı seyir izledi

Dolarda küresel zayıf seyirle kur 3.50'nin hemen üzerindeki dalgalı seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran'dan sonra seri faiz artırım ihtimalini neredeyse ortadan kaldıran gelişmelerle dolar zayıf seyrini sürdürürken, dolar/TL de 3.50'nin hemen üzerinde hareket etmeye devam ediyor.

Dolar/TL dün en son 19 Aralık'ta gördüğü 3.50'nin altını test ettikten sonra günü 3.53 civarında tamamlamıştı. Bugün güne 3.52'nin hemen üzerinde başlayan dolar/TL gün içinde 3.54 seviyesini aşsa da saat 18:00'de 3.5145/3.5150 seviyesinden işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7374/3.7376, euro/TL ise 3.9598/3.9606 seviyesindeydi.

ABD'den gelen başta Cuma günkü tarım dışı istihdam olmak üzere veriler, Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen adımlar ve ABD'de iç siyasi gelişmeler doları küresel bazda baskılamayı sürdürüyor.

Dolar endeksi Kongre'de Perşembe günü ABD'li siyasetçilerin sorularını yanıtlayacak olan FBI eski direktörü James Comey'in açıklamaları öncesi yedi ayın en düşük seviyesinde seyrediyor.

Bankacılar doların zayıf seyrini sürdürdüğü sürece dolar/TL'nin de yönünü yukarı çevirmesini öngörmüyorlar ancak piyasalarda bugünkü gibi dalgalanmaların devamını bekliyorlar.

Diğer taraftan piyasalarda, Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin dün itibariyle İran'ı ve İslamcı grupları desteklediği suçlamasıyla Katar ile ilişkileri kesmesi ardından bölgedeki gelişmeler izleniyor.

Her ne kadar ekonomi yönetimi sorunun Türkiye'ye makro bir etkisini beklemese de piyasalar sürecin nasıl ilerleyeceğini yakından izliyor.

Bankacılar dolardaki bu zayıf seyirle kurda yükseliş yaşanmasının beklenmemesi gerektiğini belirtirken bir diğer taarftan ise dolar/TL'de önemli bir psikolojik seviye olan 3.50'nin aşağısında kalıcı bir seyir de öngörmüyorlar.

Bankacılar enflasyondaki yüksek seyir, olası bir kabine revizyonu, jeopolitik riskler nedeniyle kurda 3.50 altından başta kurumsal olmak üzere döviz talebi görmeyi bekliyorlar ve bu seviyenin altında kalıcılık için yeterli gelişmenin oluşmadığını belirtiyorlar.