Dolar düşüşle, borsa yükselişle açıldı

ABD'de bugün açıklanacak olan ve olumlu gelmesi beklenen tarım dışı istihdam verisi öncesi küresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de 1 Mayıs emek ve dayanışma günü nedeniyle yapılan bir günlük resmi tatilin ardından açılan piyasada, dolar/TL bu sürede yükselen küresel  piyasaları takip ederek güne düşüşle başladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Çarşamba günü açıkladığı faiz kararı ve ABD'de bugün açıklanacak olan ve olumlu gelmesi beklenen tarım dışı istihdam verisi öncesi küresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor.

Fed, çarşamba günü tahvil alım programını beklendiği üzere 10 milyar dolar azaltarak aylık 55milyar dolardan 45 milyar dolara düşürürken ekonominin görünümüne ilişkin olumlu algılanan açıklamalar yaptı. Federated Investors hisse senedi stratejisti Phil Orlando, "Fed'in açıklaması ilk çeyrekte açıklanan büyümeyi unutun bu ekonominin mevcut kuvvetini göstermiyor anlamına geliyor" dedi.

Öte yandan bankacılara göre, piyasada en önemli küresel risk ise Rusya ve Ukrayna arasında devam eden anlaşmazlıkların yarattığı jeopolitik riskler olmaya devam devam ediyor.

Çarşamba günü akşam saatlerinde 2.1150 seviyesinde işlem gören dolar/TL bugün 2.11'in altında.

Bankacı kurdaki düşüşte çarşamba günü açıklanan ve altında yeni bir trendin başlamış olabileceğine işaret eden dış ticaret verisinin de etkili olduğunu belirtti.

Borsa yüzde 1 yakın primle açıldı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 609,29 puanlık yükselişle 74.480,83 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,82 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 1,20, holding endeksi yüzde 1,09 yükseliş kaydetti.

Analistler, önceki gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından düşen faiz ve döviz kurlarından destek bulan BIST 100 endeksinin banka hisseleri öncülüğünde hızlı yükselişe geçtiğini hatırlatarak, endeksin pozitif görünümü bugün açılışta da devam ettirdiğini ve 74.500 direncinin sınırında güne başladığına dikkati çekiyor.

Bugün başta ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri olmak üzere yoğun veri takviminin yön üzerinde belirleyici olacağını vurgulayan analistler, BIST 100 endeksinin 74.500 ve 75.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir