Dolar güne düşüşle başladı

Dolar/TL 3.50 üzerinde dar bir bantta dalgalanıyor, piyasada merkez bankaları bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği altı ihale ile hedefinin üzerinde borçlanmasının ardından dün yönünü hafif yukarı çeviren dolar/TL güne dünkü ihaleler öncesi seviyelere paralel başladı.

Bankacılar kur ve faizde dün yaşanan yükseliş ardından bugün piyasalarda en önemli gündem maddesinin ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı olacağını belirttiler.
Hazine bu hafta gerçekleştirdiği altı ihalede ROT dahil piyasadan 11.6 milyar TL, toplamda ise 15.4 milyar TL borçlandı. Hazine Haziran'da toplam 10.9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 7.1 milyar TL'si piyasadan toplam 12 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyordu.

Bankacılar artan bütçe açığı nedeniyle Hazine'nin ihalelerde fazla borçlanarak açığı fonladığını belirtirken artan borçlanma oranlarının devamı halinde tahvil/bono getirileri üzerindeki baskının da devam edeceğini öngörüyor.

Dolar/TL dün akşam saatlerinde işlem gördüğü 3.5240 civarından bu sabah sınırlı bir düşüşle 3.5165/3.5178 seviyesinde işlem gördü.

Dün akşam saatlerinde 3.7350 civarında seyreden sepet bazında TL aynı saatte 3.7305/3.7320, 3.9320 civarındaki euro/TL ise 3.9445/3.9463 seviyesinde.

Merkez bankaları bekleniyor

Veri akışının yoğun olduğu bu hafta piyasaların odağındaki ana gündem maddeleri küresel merkez bankaları. Piyasalar bugün Fed'in yarın TCMB'nin faiz kararlarını izleyecek. Öte yandan yarın İngiltere ve Cuma günü Japonya merkez bankalarının faiz kararları da piyasalar tarafından takip edilecek. Fed para politikası hakkındaki kararını bugün TSİ 21:00'de yayımlayacak. Ardından Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenleyecek.

Yatırımcıların neredeyse tamamı Fed yetkililerinin daha önceki açıklamaları doğrultusunda faizlerin artırılacağını düşünüyor. Bu nedenle dikkatlerin odağında para politikasının görünümü ve Fed'in devasa bilançosunu ne zaman küçültülmeye başlayacağı olacak.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu Fed'in gösterge faiz oranını hedeflediği gibi yüzde 1 ile yüzde 1.25 arasına yükseltmesini bekliyorlar. Bugün yapılması muhtemel olan 25 baz puanlık faiz artışı, bu yıl Mart ayında yapılan artışla beraber yılın ikinci faiz artışı olacak.

Fed bugünkü toplantıdan sonra yılın geri kalanında bir defa daha faiz artırabileceğine işaret etse de opsiyon kontratları Aralık ayına kadar faizlerin artırılmasına sadece yüzde 40 ihtimal tanıyor.