Dolar düşüyor

Dolar/TL gelişmekte olan piyasalardaki hareketleri izleyerek geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB'nin dün beklentilerin aksine faizleri sabit tutmasının ardından yükselen dolar/TL bugün gelişmekte olan piyasalardaki hareketi izlerken, TCMB'nin ekonomistler ile gerçekleştirdği toplantı izlendi.

Bankacılar yılsonu nedeniyle daralan işlem hacimlerine dikkat çekerken, Fed'in faiz artırımı gibi yıl boyunca fiyatlanan etkinlik ve belirsizliklerin atlatılmasıyla oyuncuların hareketlerinin de azaldığını ve görece olumlu bir hava yarattığını belirtiyor.

Dünkü PPK kararı öncesi 2.9170 seviyesinde olan dolar/TL, 2.95 seviyesini aştı. Bu sabah 2.9360/2.9365 seviyesinde güne başlayan dolar/TL, akşam piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9223/2.9230 seviyesinde. Bu sabah 3.0724/3.0738 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0545/3.0560, 3.2094/3.2111 seviyesinde olan euro/TL ise 3.1871/3.1887 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.54, valörde son işlem yüzde 10.82 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanış ortalama yüzde 10.79, valörde son işlem yüzde 10.80 seviyesinden geçti.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.85, valörde son işlemde yüzde 11.08 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanış ortalam yüzde 10.90 seviyesindeydi.

ÜST BANTTA İNDİRİM İHTİMALİ

Ekonomistler bugün TCMB'nin banka ekonomistleri ve analistlerine yönelik düzenlediği toplantıda önümüzdeki döneme ilişkin net bir politika mesajı vermekten kçındığına dikkat çektiler.

Ancak ekonomistler, küresel volatiliteyi sadeleştirme adımlarının bir gerekçesi olarak gören TCMB'nin gösterge olarak gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyirde de belirleyici olan VIX ve MOVE endekslerini izleyeceğine işaret etmesiyle alt bant ve politika faizinde artışın yanı sıra faiz koridorunun üst bandında bir indirimin de artık ihtimaller dahilinde olabileceğini belirtiyorlar.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Sadeleşme adımı olarak koridorun alt bandının yukarı çekilmesi beklenirken, TCMB'nin üst banda dokunması beklenmiyordu fakat bu görüşte bir kafa karışıklığı oluştu. İlk adım için oynaklığın kalıcı olması bekleniyorsa bu durumda üst bandın düşürülmesi mi gündemde? Çünkü, ilk harekete alt bandı artırarak başlanacak olsaydı oynaklığın kalıcı olmasını beklemeye gerek yoktu görüşündeyiz. Dolayısıyla gelecek olan adımın hem alt bant artışı hem de üst bantta ölçülü bir indirim olacağı kanaatindeyiz." 

Öte yandan toplantıya katılan bankacılar TCMB yetkililerinin baştan beri sadeleştirme adımlarının koşulları olarak ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı ile birlikte küresel volatilitede düşüşü birlikte arzu ettiklerini dünkü faiz kararının bu paralelde alındığını belirttiler. Ancak piyasalarda bugüne kadar ön koşul olarak sadece Fed faiz artışı kabul görmüştü.

Toplantıya katılan bankacılar bu konunun toplantıda soru olarak gündeme geldiğini, yetkililerinin piyasada sadeleştirme adımları için ön koşul olarak volatilitenin de baştan beri yer aldığı mesajını vermek istediklerini, ancak bu mesajın tam olarak verilmesinin sağlanmamasının ise TCMB'nin bir iletişim hatası olduğunu teyit ettiklerini belirttiler.