Dolar, enflasyon sonrası yükselişe geçti

Dolar/TL, beklentinin altında kalan şubat enflasyonu sonrası TCBM'nin erken faiz indirimine gidebileceği endişesiyle yükselişe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beklentilerden iyi gelen şubat enflasyonu sonrası ilk tepkide aşağı yönlü hareket eden dolar/TL, daha sonra "erken faiz indirimi" endişeleriyle yükselişe geçti.

Bu sabah enflasyon verisinden hemen önce 5.3840'ta yer alan kur, veri sonrası ilk tepkide 5.3720 seviyesine gevşedi.

Daha sonra fiyatlamalar üzerinde etkili olan erken faiz indirimi beklentisiyle kur saat 11:00'da 5.3960'da yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.1280'den alıcı buldu.

"İyi" enflasyon sonuçları yılın başlarında da kuru yukarı taşımış, daha sonra TCMB'nin sıkı duruş söylemleriyle bu beklenti fiyatlamalardan çıkmıştı.

Uzmanlar ne dedi?

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, "Erken faiz indirimine karşı gerçekleşen verinin TL için sınırlı pozitif olduğuna inancım var. Sınırlı pozitif görmemin ana nedeni ise bu sabah Türk Lirası'nın diğer gelişen ülke kurlarına karşı 2019 senesi için yeni negatif ayrışma zirvesi (eksi yüzde 3.48) yapması ve özellikle Rus Rublesi karşısında 'lira açığa' satışlarının devam etmesidir" diye konuştu. Ökte, hazirandan önce faiz indirimi olmayacağı konusunun, piyasada konsensüs haline geldiğine dikkat çekerek, şubat enflasyon verilerinin konsensüsü değiştirmeyeceği görüşünü savundu.

Gıda fiyatlarının bu ay da yüksek seyrettiğine değinen QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, önümüzdeki ay bu grupta düşüş olmaması halinde, mart ayında enflasyonun tekrar yüzde 20'nin üzerine çıkabileceğini öngördü. Işık, Merkez Bankası'nın temkinli duruşunu koruyarak, faizlerde veya sözlü yönlendirmesinde bir değişiklik yapmayacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise, "Her ne kadar yıllık enflasyondaki düşüşün yılın ilk yarısında yavaş gerçekleşmesini bekliyor olsak da dezenflasyon sürecinin, küresel koşullar destekleyici kaldığı sürece, ikinci yarıda hız kazanmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda, yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 17,5'ten yüzde 14,5'e çekiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon şubatta beklentinin altındaEnflasyon şubatta beklentinin altında