Dolar geri çekiliyor

Yunanistan'ın borç görüşmelerine dair artan umutlar doları küresel para birimleri ve TL karşısında değer kayıpları yaşamasına neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar, Yunanistan'ın borç görüşmelerine dair artan umutlar ve Avrupa devlet tahvilleri getirilerinde yaşanan büyük artışın euroya son üç ayın en hızlı yükselişini getirmesiyle geri çekiliyor. 

Doların en büyük altı para birimi karşısındaki hareketini izleyen dolar endeksi dün Temmuz 2013'ten bu yana en büyük günlük düşüş olan yüzde 1.5'lik kaybın ardından 95.943 seviyelerinde seyretti.

Dünden bu yana yüzde 2 değer kazanan euro 1.1150 dolar seviyesinden işlem görürken, dolar da yen karşısında 12.5 yılın zirvesi 125.070'ten düşüşe geçerek 124.08'den işlem gördü.

Yunanistan'da bir anlaşmanın yakınlaştığına ilişkin artan umutla dün 2.69'lu seviyelerden yönünü aşağı çeviren dolar/TL bugün güne dünkü kapanışa yakın 2.6730/2.6740 seviyesinden başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.8311/2.8326 seviyesindeydi.

Bir diğer taraftan ise bankacılar seçimleri bekleyen piyasalarda likiditenin de azaldığını belirttiler.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanış yüzde 9.83 valörde son işlem 9.77 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 9.17 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.14 oldu.

Seçim öngörüleri

Analistler seçimlere bir haftadan az kalmış olmasına karşın bir tahmin yapmanın zor olması nedeniyle seçim beklentilerinin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin seçimler sonuçlanana kadar devam edebileceğini belirtiyorlar.

Anket sonuçlarında yüzde 10 seçim barajının yakınında seyreden HDP'nin baraj altında kalıp kalmayacağı vekil dağılımını etkilediği için analistler seçim sonuçlarına dair tahmin yürütmekte zorlanıyorlar.

AKP'nin, tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması, piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor. AKP'nin tek başına az bir farkla iktidar olduğu senaryo en büyük olasılık olarak ön plana çıkarken bu ihtimalin son anketlerde azalması piyasadaki satışların lokal nedeni olarak görülüyor.

Her ne kadar piyasaların en pozitif gördüğü seçenek AKP'nin tek başına iktidar olduğu senaryo olsa da genel seçimlere ilişkin beklentilerde 13 yıllık tek parti hükümetinin son bulabileceği bir senaryoyu içeriyor. Reuters'ta Cuma günü yer alan bir analize göre piyasalarda ilk etapta satış baskısı yaratması beklenen koalisyon ihtimali son dönemde artan kutuplaşmaların yarattığı gerilim dikkate alındığında bazı kazanımları da beraberinde getirebilir.