TL, pozitif ayrışmayı sürdürdü

TL, son iki günde gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak son 1 ayın en düşük seviyesine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yabancı kurumların TL'de yeni pozisyon açılması yönündeki önerilerin ardından TL iki günlük süreçte gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışırken, dolar/TL bugün yaklaşık bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Bu sabah 3.5465/3.5480 seviyesinde olan dolar/TL, akşam borsa kapanış saatleri itibariyle 3.5369/3.5390 seviyesinde işlem görüyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7546/3.7569, euro/TL ise 3.9719/3.9745 seviyesinde bulunuyor.

Uzun süredir 3.55-3.65 bandında sıkışık bir seyir izleyen dolar/TL'de 3.55 seviyesinin aşağı yönlü kırılması ardından kur 3 Mayıs'tan bu yana en düşük olan 3.5268'e kadar geriledi.

TL'nin hali hazırda en yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri olmasının carry trade işlemlerini artırdığı ve kurda gerilemeye neden olduğu belirtiliyor. Analistlere göre dolar/TL'de 3.55'in altında kalıcı bir seyir kurda daha fazla düşüşü de destekleyebilir.

TCMB'nin sıkı duruşunu korumaya devam etmesiyle ortalama fonlama maliyeti dün itibariyle yüzde 11.97 seviyesine yükseldi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte bu sabahki raporunda bir yabancı kurumun dün çıkardığı FX raporunda, Güney Afrika'nın siyasi sorunları ve carry trade ortamının devamı beklentisiyle "TL al/ZAR sat", bir diğer kurumun ise TL'nin en ucuz para birimlerinden biri olması temasını devam ettirerek TL'nin Rus rublesine karşı satın alınmasını önerdiğini belirtti.

Öte yandan piyasalar halen kabinede yapılabilecek olası bir revizyonu izlemeye devam ediyor. Reuters'ta kısa bir süre önce yayınlanan analizde de belirtildiği üzere hükümette ekonomi yönetiminin yeniden tek elde toplanması değerlendiriliyor.