Dolar güne 2.1660 seviyesinde başlıyor

Babacan'ın kabinede kalacağı beklentisiyle dün gerileyen kur ve faizde siyasi gelişmeler ve Fed'in son faiz toplantısına ait tutanaklar izleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yeni kabinede ekonomi yönetiminin başında kalmaya devam edeceği beklentileri ile Türk varlıkları dün pozitif ayrışırken, bugün siyasi ve jeopolitik gelişmeler ile Fed'in son faiz toplantısına ait tutanaklar izlenecek.

Dün ABD konut verilerinin Fed'in beklenenden daha erken faiz artırımına gidebileceği beklentisi oluşturmasıyla doların global olarak değerlendiğine dikkat çekilirken, bir yandan da ekonomi yönetimine ilişkin beklentilerin TL'yi olumlu etkilemeye devam edebileceği de belirtiliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AKP genel başkanlığına aday olacağının bu hafta resmen açıklanması beklenirken, Davutoğlu'nun başbakan olmasının ardından kurulacak yeni kabinede ekonomi yönetiminde bir değişiklik öngörmüyor.

Reuters'a bilgi veren Başbakanlık ve AKP yetkilileri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın görevlerine devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

Yurtdışında ise Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin vereceği sinyallere odaklanan piyasalarda tutanakların ardından Başkan Janet Yellen'ın Cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşma bekleniyor.

TL dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışırken, kurdaki düşüşe paralel tahvil-bono piyasasında da faizler geriledi.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Babacan beklentileriyle dün öğle saatlerinde yurt içi tahvil piyasasında alım görüldüğünü söyleyerek, bugün ise ağırlıklı dolar/TL'ye paralel hareket beklendiğini belirtti. Bu akşam yayımlanacak Fed'in Temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanaklarda yer alacak ifadeler, piyasanın Fed'den ilk faiz artırımı zamanlamasına yönelik beklentisini öne çekip çekmemesi açısından önem taşıyor. Ancak genel beklenti, ifadelerin piyasanın mevcut görüşünde değişikliğe yol açmayacağı yönünde" dedi.

Fed'in, ekonomik toparlanmaya daha fazla vurgu yapması/daha fazla üyenin ilk faiz artırımının yaklaşmakta olduğunu belirtmesi halinde doların değer kazanacağını söyleyen Uslu, "Dün Babacan beklentileriyle TL gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumlu yönde ayrıştı. Ancak kısmen euro/dolardaki düşüşün de etkisiyle kurun 2.1620-2.1580 aralığından destek bulduğu görülüyor. Kurda ilk direnç seviyeleri 2.1690 ve 2.1740" dedi.

Dün 2.1587'ye kadar geriledikten sonra saat 1806'da 2.1640/2.1645 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0857'de 2.1648/2.1660 seviyesinde.

Dün 2.5177'ye kadar geriledikten sonra aynı saatte 2.5225 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 5.5221 seviyesinde.

Tahvil-bono tarafında ise 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde yüzde 9.18, valörde yüzde 9.23 seviyesindeydi.

Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde yüzde 9.40, valörde yüzde 9.32 seviyesindeydi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir