Dolar güne yükselerek başladı

TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmaması ve Erdoğan'ın açıklamaları ile dün 3.75'e kadar gerileyen dolar/TL, yeni güne 3.80'in üzerinde başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB'nin dün haftalık repo ihalesi açmamasının sıkılaştırma olarak yorumlanması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB'nin tedbir kabiliyeti olduğunu açıklaması ve global piyasalardaki olumlu hava ile dolar/TL yaklaşık 20 kuruş gerilerken, piyasaların gözü bugün yine TCMB'de olacak.

Dün 3.92'nin üzerinde olan ve TCMB sonrası yönünü aşağı çeviren dolar/TL, piyasaların kapanış saatlerinde 3.7495/3.7540 seviyesindeydi. Dolar/TL'de bu sabah ilk işlemlerde 3.8050 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.8750/3.8770 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.8987/3.9013, 4.0007/4.0035 seviyesindeki euro/TL ise 4.0406 seviyesinde.

MB örtülü faiz artışı yaptı

Bankacılar TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmamaya devam etmesi halinde gerçekten sıkılaştırmanın başlamış olacağını, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de kademeli olarak yükseleceğini böylece "örtülü faiz artırımı" yapılmış olacağını belirtiyor.

Son dönemde siyasi endişeler, enflasyonun yükselişe geçmesi ve TCMB'nin TL'deki değer kaybını durdurmak adına gerekli adımları atmayacağı endişesi ile TL gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrışmış ve dolar karşısındaki günlük değer kayıpları yüzde 3 seviyelerine yaklaşmıştı.

Dün haftalık vadede 7 milyar TL repo dönüşü bulunan TCMB, miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

TCMB'nin dünkü adımı piyasada likidite kompozisyonunu ayarlayarak örtülü faiz artırımı yapacağı beklentisi oluşturmasıyla TL dolar karşısında yüzde 3'e yakın değer kazanmasına neden oldu.

Siyasilerden Merkez'e destek

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisindeki sorunların döviz kurunun şu andaki seviyesinin açıklaması olmadığını belirterek, döviz kurunu silah gibi kullananlara karşı Merkez Bankası'nın tedbir alacak imkan ve kabiliyetinin bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, TCMB'nin ellerinin bağlı olmadığını, harekete geçmesi gerektiğini ve geçeceğini söylemişti.

TCMB'nin bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 7 milyar TL, BIST kotasyon yoluyla 40,755 milyon TL ve TCMB kotasyon yoluyla 263 milyon TL tutarında repo dönüşü bulunuyor.

TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyor.

Önceki gün yüzde 8.31 olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 8.34' yükseldi.

Piyasada likidite eksiği yok

Öte yandan bankaların, TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanma imkanı dün de devam etti. Ancak bankalar yüzde 10'luk imkanı kullanmadı.

Bankacılar dün piyasaya yaklaşık 10 milyar TL'lik SGK ve kamu maaş girişleri olması nedeniyle aslında piyasada likidite eksiği olmadığını, TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmamaya devam etmesi halinde gerçekten istisnai gün olacağını söylemişti.

TCMB, TL'deki sert değer kayıplarının ardından Salı günü yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında borç limitlerini de düşürdü.

Bu çerçevede TCMB bünyesinde faaliyette bulunan bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak'tan itibaren toplam 22 milyar TL'ye düşürüldü.

TCMB gecelik piyasalardan fonlama için her ikisi de yüzde 8.5 faiz oranından olmak üzere Bankalararası Para Piyasası ve BIST repo piyasalarını kullanıyor.

TCMB'nin haftalık ihale açmaması ve bankaların likidite ihtiyacının 22 milyar TL'yi aşması halinde bankalar BİST'teki bankalararası para piyasasına yönelecek. Tahvil teminatı kabul edilen BİST'te bu teminatın yetmeyeceği durumda bankalar TCMB'den yüzde 10 faizle geç likidite penceresi imkanından yararlanmak durumunda kalabilir. Bu ise bankalararası piyasada gecelik faizlerin yükselmesine neden olacak.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli de dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, TCMB'nin attığı bu adımın spekülatif atakları bertaraf etmek için atılabilecek adımlardan biri olduğunu söyleyerek, "Spekülatif atakları bertaraf için (faizden başka) birçok enstrüman olduğunu belirtmiştik" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir