Dolar haftaya 2.1350 seviyesinde başlıyor

Piyasaların ABD tatili ardından yeniden hacim kazanması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Piyasaların cuma günü ABD'deki tek günlük tatilin ardından yeniden hacim kazanması beklenirken gün içinde jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalar takip edilecek.

ABD'de piyasaların bağımsızlık günü nedeniyle tatil olduğu haftanın son işlem gününde kur ve faiz global piyasalar gibi düşük hacimli, sakin bir seyir izledi.

Dolar/TL güne cuma günü kapanış seviyelerine yakın güne başladı. Kur 2.1350 seviyesinde.

Piyasalar bu hafta iç piyasada mayıs ayı sanayi üretim ve cari açık verilerini izleyecek. Salı günü açıklanacak olan sanayi üretiminde mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde 3.60 olması bekleniyor. 11 Temmuz'da açıklanacak olan cari açığın ise mayısta 4 milyar dolar olması bekleniyor.

Siyasi gündem tarafında ise AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olarak beklendiği gibi Başbakan Erdoğan'ı açıklarken, piyasa bundan sonra Erdoğan'ın köşke çıkması halinde orta/uzun vadede AK Parti genel başkanlığına kimin geleceğine ve ardından yeni başbakanın genel seçimlerdeki performansı ile tek parti hükümetinin devam edip etmeyeceğine odaklanacak.

Yurtdışında ise çarşamba günü Fed'in son faiz toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak. Ancak piyasada asıl olarak gözler Fed Başkanı Janet Yellen'ın 29-30 Temmuz'daki para politikası kurulu toplantısının ardından ve ağustosta Jackson Hole'da yapılacak merkez bankaları zirvesinde yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Geçen hafta ABD ekonomisinin normale dönmekte olduğuna işaret eden istihdam verilerinin, Fed'in 2015 yılının ikinci çeyreğinde faiz artırımına gidebileceğini düşündürmesi ve beklentinin üzerinde gelen Haziran ayı TÜFE gerçekleşmesi nedeniyle yurt içi tahvil faizlerinde yükseliş görülmüştü. Bugün yurt içi tahvil faizlerinin 15 baz puanlık işlem aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Bu hafta yurt içinde, yarın açıklanacak mayıs ayı sanayi üretimi ve cuma günü yayımlanacak mayıs ayı cari işlemler açığı verileri izlenecek" dedi ve ekledi:

"ABD'de ise NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi, bütçe duyurusu ve stok verileri dışında piyasada hareketlilik yaratabilecek veri bulunmuyor. Ancak Çarşamba akşamı yayımlanacak Fed'in Haziran ayı toplantı tutanakları, kurul üyelerinin para politikasına dair görüşlerini yansıtması açısından bu haftanın en ilgiyle izlenen gelişmesi olacak. Ayrıca bu hafta beş Fed üyesinin yapacağı konuşma da takip edilecek."

Geçen hafta 28 baz puan yükselen iki yıllık gösterge tahvil faizi ile 20 baz puan yükselen 10 yıllık tahvil cuma günü yatay bir seyir izledi. 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.37, valörde ise yüzde 8.49 seviyesindeydi. Cuma günü spot kapanışta 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ortalama yüzde 8.97, valörde yüzde 8.98 seviyesindeydi.