Yeni hafta yeni zirvelerle başladı

Dolar ve euro durulmuyor. Akşam saatlerinde dolar/TL, 3.74'ün üzerine çıkarak rekor tazelerken; euro da 3.95'i aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Lirası yeni haftaya zayıflayarak başladı. İç ve dış dinamiklerin etkisiyle dolar ve euro gün içerisinde rekor üstüne rekor kırdı. 

Dolar/TL,  6 Ocak Cuma günü kapanışına göre yüzde 2.4 değer kazanarak 3,7441 ile tarihinin en yüksek seviyesini yeniledi.

Dolar/TL'nin geçen haftaki hızlı yükseliş eğilimini yeni haftaya taşıması dikkati çekerken, dünkü primle 2016 yılı kapanışına göre değer kazancı yaklaşık yüzde 6 oldu.

Dolar/TL saat 18.52'de 3.7345 seviyesinde yer aldı. 

Euro da rekora doymadı

Euro da doların rekor yolculuğuna eşlik etti. 3.9527'ye kadar çıkarak zirve tazeleyen euro, saat 18.52'de 3.9415 seviyesinde.

Bankacılar kurda küresel piyasaların ve lokal siyasi gelişmelerin izleneceğini söylediler.

Küresel piyasalarda dolar, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin maaş artışlarında bir ilerleme görüldüğünü göstererek 2017 için daha fazla faiz artışı ihtimalini güçlendirmesiyle beraber değer kazanıyor.

Altın, 141 TL'yi aştıAltın, 141 TL'yi aştı

Kur neden baskı altında?

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

Piyasaların gündemi

Şekerbank tarafından yayımlanan günlük bültende "Hafta boyu Fed başkanlarının konuşması takip ediliyor olacak. Aynı zamanda Çarşamba günü Trump'ın ilk resmi basın toplantısı da vereceği mesajlar açısından çok yakından takip edilecektir. Piyasalarda risk iştahının son derece düşük olması nedeniyle gelişen ülke para birimlerinin üstünde baskının bir süre daha devam edebileceğini bekliyoruz" görüşüne yer verildi.

Moody's'ten Türk bankaları için kârlılık uyarısıMoody's'ten Türk bankaları için kârlılık uyarısı