Dolar ilk tepki sonrası inişe geçti
Dolar/TL Yunanistan'ın kurtarma şartlarını reddetmesi ardından yükselerek bu sabah 2.71 seviyesini test etti
Yunanistan'da kemer sıkma politikalarına yönelik referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası risk iştahındaki azalmaya paralel bu sabah yükselişte olan dolar/TL, Yunanistan maliye bakanının istifası ardından gevşedi. Dün referandum sonrası 2.7170 seviyelerine kadar çıkan dolar, bu sabah 2,70'in hemen üzerinde bulunuyor.
Piyasalar Yunanistan'daki gelişmelerin yanı sıra bu hafta başlaması beklenen koalisyon görüşmelerini izleyecek.
Yunanistan dün gerçekleşen referandumda kreditörlerin kurtarma şartlarını ezici bir çoğunlukla reddederek hem ülkenin euro bölgesi üyeliğini tehlikeye attı hem de ülke liderleri ile kreditörler arasındaki restleşmeyi daha da derinleştirdi.
Asya borsaları ve euro, referandumdan hayır oyunun çıkması ve ülkenin euro bölgesindeki geleceğinin tehlikeye girerek bölgede tam ölçekli bir kriz oluşabileceği ihtimalini ortaya çıkarmasının ardından geriledi.
Öte yandan Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis istifa ettiğini açıkladı.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Varoufakis'in istifası hükümetin uzlaşma anlamında bir hamlesi olarak yorumlanınca piyasada bir miktar toparlanma gördük. Bugün Yunan bankalarının açılıp açılmayacağını, acil likidite yardımının (ELA) ne şekilde devam edeceğini izleyeceğiz. Piyasalara bugün asıl olarak bu görüşmeler yön verir, euro/dolar volatil olacaktır, bu durum TL'ye de yansır. Öte yandan koalisyon görüşmeleri de yakından izlenecek" dedi.
Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL de Asya seansında 2.7174'e kadar yükseldikten sonra bu sabah 2.71 civarındaydı. Varoufakis'in istifası sonrası ise dolar/TL saat 09:09'da 2.6986/2.6999 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL, Cuma saat 16:28'de 2.6895/2.6900 seviyesinde işlem gördü.
Cuma günü 2.8370/2.8375 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 2.8420/2.8433, 2.9843/2.9856 seviyesindeki euro/TL ise 2.9845/2.9862 seviyesindeydi.
İçerde koalisyon görüşmeleri izleniyor
Meclis başkanlığına AK P adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesi ardından partilerin ortak bir adayda uzlaşamamaları bu süreçten sonra başlayacak koalisyon görüşmelerinden bir hükümet çıkmasını zora sokarken, erken seçim ihtimalini de gündeme getirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon hükümetinin ancak AK Parti ile CHP ya da MHP arasında kurulabileceğini diğer alternatiflerin muhalefet partilerinin yaptıkları açıklamalar sonrası tüketildiğini söyledi.
Salı günü Meclis başkanlık divanının oluşturulması ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor.
Finansbank'ın bu sabah yayımladığı notta, koalisyon görüşmelerinin bu hafta resmen başlayacağı belirtilerek, "TBMM başkanlık seçimleri koalisyon görüşmelerinden ne sonuç çıkacağına ilişkin net bir sinyal vermedi. MHP'nin AK Parti adayına pasif desteği AK Parti-MHP uzlaşması için bir gerekçe olarak görülebilir. Bu iki parti arasında yapılacak koalisyon en olası senaryo.
AK Parti-CHP koalisyonu ve azınlık hükümeti seçenekleri uzak bir ihtimal olarak kalırken erken seçim veya seçimin tekrarlanması da büyük olasılık gibi duruyor. Yetkilendirme yapıldıktan sonra 45 gün içinde kabinenin oluşturulması ve güvenoyu alınması gerekiyor. Yoksa cumhurbaşkanı Kasım sonu gibi erken seçim çağrısında bulunabilir" denildi.
Tahvil-bono piyasasında 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi, Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.67 seviyesindeydi.
Öte yandan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.44, valörde son işlemde yüzde 9.42 seviyesindeydi.