Dolar kapandığı gibi açıldı

Dolar kuru güne dün akşamki kapanış seviyelerinden açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo oluşacağına ilişkin belirsizlik ile TL gelişmekte olan ülkeler arasında bu yıl en çok değer kaybeden para birimi olmayı sürdürürken piyasa yarın sonuçları açıklanacak Merkez Bankası faiz kararına odakladı.

Geçen hafta 2.7305'e kadar yükselerek rekor kıran dolar/TL bu sabah TSİ 08:47'de 2.7045/2.7062 seviyesinde güne başlarken, dün akşamki seviyelere göre anlamlı bir değişim göstermedi. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.8013/2.8035 seviyesindeydi. 

Küresel piyasalarda Yunanistan'ın temerrüte düşebileceği ve Euro Bölgesi'nden çıkabileceği endişelerinin güçlenmesiyle dolar/TL güne 2.70'in üzerinde başladı.

Bankacılar bugün iç piyasada önemli bir gündem bulunmadığını, dış piyasada ise Yunanistan ile ilgili gelişmelerin ve TSİ 1200'da açıklanacak Almanya ZEW endeksinin yakından izleneceğini belirttiler.

Merkez Bankası'nın seçimler öncesi, siyasilerin büyümeyi hızlandırma baskısının arttığı bir dönemde kısa vadeli faizleri artıramayacağı öngörülürken, ekonomistler TCMB'nin likidite adımları ile sıkılaştırma yaparak TL'deki değer kaybını sınırlamayı tercih etmesini bekliyorlar.

Siyasilerden gelen baskı nedeniyle TCMB'nin faiz artırımına gitme olasılığı çok düşük görülürken, piyasa oyuncuları 35 milyar dolara gerileyen net rezervleri de TL'deki negatif ayrışmayı engellemek için kullanılabilecek seçenekler arasında görmüyorlar.

TL; dün itibarıyla yolsuzluk skandalı ile sert değer yitiren Brezilya realindeki değer kaybını da geride bırakarak dolar karşısında bu yıl en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL bu yıl yüzde 13.8 değer kaybederken, realdeki değer kaybı yüzde 13.6 ile TL'nin hemen altında yer aldı.

Bankacılar TL'deki değer kaybında TCMB'nin faiz politikasını siyasi nedenlerden ötürü kullanamayacağı görüşünün de etkili olduğunu belirtirken, TCMB'nin bunun aksini göstermediği sürece TL'deki satış baskısının sürebileceğini belirttiler.

Küresel piyasalarda ise dolar, Yunanistan'ın temerrüte düşebileceği ve euro bölgesinden çıkabileceği endişelerinin güçlenmesiyle birlikte euroda dünkü değer kaybından destek bularak belli başlı para birimleri karşısındaki kazanımlarını korudu.

Yunan hükümetinin nakit sıkıntısını aşmak amacıyla kamu kuruluşlarının ellerindeki paraları merkez bankasına koymalarını istemesinin ardından yüzde 0.7 değer kaybeden euro, bugün 1.0739 dolardan işlem görüyor.

Euro, Yunanistan'ın yıllardır devam eden borç hikayesinin bu son bölümü öncesinde Fed'in faizleri Haziran ayında artırmaya başlayacağı beklentilerinin hafiflemesine paralel olarak dolar karşısında dört gün art arda değer kazanmıştı.