Dolar kapandığı seviyeden açıldı

Kabine revizyonu sonrası bir miktar gevşeyen dolar/TL, bu sabah uluslararası piyasada kapandığı seviye olan 3,52 civarında işlem görüyor. Piyasada bugün gözler ECB kararında ve Draghi'nin açıklamalarında olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Revizyon yapılan kabinede ekonomi yönetiminin tek sorumlusunun Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olacağı ve reformların gündemde kalmaya devam edeceği beklentisinin olumlu algılandığı piyasalar, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına odaklandı.

Yurtiçinde bugün saat 10.00'da temmuz ayı tüketici güven endeksi, saat 17.30'da ise Haziran ayı merkezi yönetim borç stoku açıklanacak.

Yurtdışında ise saat 11.30'da İngiltere perakende satışlar, saat 14.45'te ECB politika faizi kararı, saat 15.30'da ABD işsizlik maaş başvuruları ve ABD Philadelphia Fed endeksi açıklanacak.

Yatırımcılar ipucu bekliyor

Euro, dolar karşısında 14 ayın zirve seviyelerinde tutunurken, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü açıklayacağı para politikası kararında ekonomiye verilen desteğin kademeli olarak nasıl sıkılaştıracağı hakkında ipuçlarını bekliyorlar.

ECB'nin bugünkü toplantısında euro bölgesindeki ekonomik büyümenin iyileştiğine vurgu yaparak para politikasında sonbahar aylarında değişiklik yapabilmek için zemin hazırlaması ve daha önce piyasalarda küçük çaplı çalkantıya neden olan para politikasında değişiklik beklentilerini yumuşatması bekleniyor.

ECB Başkanı Mario Draghi, geçen ay yaptığı açıklamada para politikasında değişikliğe açık kapı bıraktıktan sonra yatırımcılarda ECB'nin varlık alım programında kesintiye gideceği beklentisi oluşmuştu.

Piyasalar için pozitif olabilir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında AK Parti genel başkanlığına yeniden seçilmesinin ardından gerçekleşen ilk kabine revizyonunda, uluslararası yatırımcı tarafından güven unsuru olarak kabul edilen ve Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Şimşek, yeni Kabinede de başbakan yardımcısı olurken, ekonomiden sorumlu bir diğer isim olan Nurettin Canikli Savunma Bakanı oldu.

Bir önceki Kabinede ekonomi yönetiminde Şimşek, Hazine, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Kalkınma Bankası'ndan sorumlu iken Başbakan eski Yardımcısı Canikli ise reformların ve yatırımların koordinasyonu ve izlenmesi ile yatırım ortamının iyileştirilmesi görevleri ile Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kurumlarından sorumlu idi.

Analistler her ne kadar görev dağılımı henüz belli olmasa da Şimşek'in ekonomiden sorumlu tek başbakan yardımcısı olma olasılığının yapısal reformların gündemde olmaya devam edebileceğine işaret etmesi nedeniyle piyasalar açısından pozitif olacağını belirtiyor.

Kabine açıklaması sonrası dün 3.5135 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL bu sabah saat 09.05'te 3.5294 seviyesinde. Aynı saatte euro/TL ise 4.0644 civarında.