Dolar yatay seyrediyor

Cuma gününü 3.4120'den kapatan dolar/TL, uluslararası piyasalarda yeni haftaya 3.4107 seviyelerinden başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TL'nin sağladığı yüksek getiri ve dolarda küresel güç kaybı nedeniyle Cuma günü 8 Aralık'tan bu yana en düşük olan 3.40 sınırına kadar gerileyen dolar/TL, yeni haftaya 3.41 civarında başlarken, piyasalar bu hafta özellikle yurtiçindeki yoğun veri gündemine odaklanacak.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.4100/3.4105 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3.4114/3.4130 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL, 3.7548/3.7569, euro/TL ise 4.0985/4.1011 seviyesinde bulunuyor.

Bu sabah açıklanan büyüme verisi beklentilere yakın geldi ve dolarda önemli bir etki yaratmadı. 

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdüTürkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü

 

Kuzey Kore'nin hafta sonundaki kuruluş yıldönümü etkinliklerinde füze fırlatmaması, Irma Kasırgası'nın şiddetinin hafiflemesi gibi unsurlarla dolar küresel piyasalarda toparlanma eğilimi gösteriyor.

Öte yandan yarınki Hazine ihaleleri, Perşembe günkü PPK toplantısı ile Cuma günü açıklanacak olan cari açık verisi piyasalarda izlenecek.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, Hazine'nin iç borç çevrim oranının yükselmesiyle ihalelere gelecek talebin de daha yakından izlendiğini belirterek, PPK tarafında ise bir değişiklik beklenmediğini ancak değerlendirmelerin takip edileceğini söyledi.

Hazine'nin Eylül ayı toplam iç borç çevrim oranı öngörüsü yaklaşık yüzde 151, piyasadan iç borç çevrim oranı öngörüsü ise yüzde 169 seviyesinde bulunuyor.

Yurtdışında ise Perşembe günkü ABD TÜFE verisinin beklenti altında gelmesi halinde zaten zayıf olan Aralık'ta Fed'den faiz artırım beklentisinin daha da törpülenebileceğini söyleyen Uslu, "Cuma günkü perakende satışların, tüketici güveninin iyi olmasından yola çıkarak olumlu geleceği düşünülebilir. Aynı gün açıklanacak olan sanayi üretimi verisi ise Harvey Kasırgası'nın ilk etkilerini yansıtabilir" dedi.

Bir süredir riskten kaçış nedeniyle baskı altında kalan dolar, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un hafta sonunda ülkenin kuruluş yıldönümü etkinliklerinde füze fırlatmak yerine kutlama yapmaya karar vermesinin ardından toparlanırken, yen ve hazine tahvilleri gibi güvenli liman varlıkları değer kaybetti.

Öte yandan yatırımcılar Florida'ya ulaşan ve 3 milyon ev ve işletmede elektrik kesintisine yol açan Irma Kasırgası'nın olası ekonomik etkilerine temkinli yaklaşmaya devam ediyorlar.

Dolar Fed'in bu yıl içinde yeni bir faiz artırımı yapması yönünde azalan beklentiler, Trump yönetimine ilişkin endişeler, Kuzey Kore gerginliği ve kasırgaların ekonomiye olası olumsuz etkilerine yönelik endişelerle geçen hafta küresel olarak zayıf seyrederken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları euroya destek verdi.

Draghi, döviz kurunda son dönemdeki oynaklığın belirsizlik kaynağı olduğunu ve izlenmesi gerektiğini söylerken, para politikasında gelecek yıl için gereken ayarlama hakkında sonbaharda karar alacaklarını belirtti.

Öte yandan diğer gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz indirim eğilimi karşısında TCMB'nin sağladığı yüksek faiz TL'nin değerlenmesine neden oluyor.

TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 12 ile tarihi zirve seviyesinde bulunuyor.

Brezilya Merkez Bankası (BCB) 100 baz puan faiz indirimi yaparak gecelik faiz oranını yüzde 8.25'e çekerken, Rusya Merkez Bankası'nın da Eylül toplantısında faiz indirimi yapması bekleniyor.

Borsa alımlarla açıldıBorsa alımlarla açıldı