Dolar kritik sınırı aştı

Dolar kuru 2,5010 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceği beklentileri, siyasilerin Merkez Bankası'na yönelik eleştirileri ve Yunanistan'a ilişkin risklerin küresel piyasalarda yarattığı satış baskısı kur ve faiz sert yükselişte.

Dolar/TL 2.50'yi aşarak tarihi zirvesini yenilerken gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz Ocak ayı başından beri ilk kez yüzde 8 bileşik seviyesini aştı.

Güne 2.48'li seviyelerden başlayan dolar/TL'de bugün en yüksek işlem 2.5010 seviyesinden gerçekleşti.

Öte yandan Yunanistan'ın Avrupa para birimi euro para biriminde kalıp kalmayacağına ilişkin endişeler de bir diğer satış baskısı olarak yer aldı.

İŞTE DÖVİZ KURUNDAKİ HAREKETLERİN ARKA PLANI!

Küresel piyasalardaki gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin değer kaybı Fed'in faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceğine işaret eden Cuma günkü istihdam verisi ardından başladı.

Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanan verinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde sert değer kaybı yaşanırken dolar/TL 2.4350'den bugün 2.5010'a kadar yükseldi.

Cuma günü açıklanan ABD istihdam büyümesinin TL'nin değer kaybına ve JPMorgan'ın Fed'in Haziran itibarıyla faiz artışına başlayacağına başlayabileceğine yönelik beklentisini kuvvetlendirdiğini belirten JPMorgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, "Bu gelişmeler ve Merkez Bankası'nın kredibilitesindeki erozyon 24 Şubat'ta gerçekleşecek faiz toplantısına ilişkin 75 baz puanlık indirim beklentimizi 25 baz puana indirmemize neden oldu" dedi.

TL'deki değer kaybının manşet enflasyona 1-1.3 puan yükseliş olarak yansıyabileceğini ve TCMB'nin TL'deki değer kaybını tetikleyebilecek bir adımdan kaçınabileceği de belirten Cebeci, "Para politikasındaki gevşemenin hızının daha yavaş ve TL'deki istikrar şartına bağlı olabileceğini düşünüyoruz" ABD istihdamın büyük ölçüde arttığını gösteren veri tüketicilerin ekonomiyi düşebileceği zor durumlardan çıkarabileceği şeklindeki görüşleri destekledi.

Veri Fed'in faiz artışlarının yıl ortasında başlayacağına ilişkin beklentileri de kuvvetlendirerek gelişmekte olan para birimleri genelinde sert değer kayıplarına neden oldu.

Öte yandan talepli Hazine ihalelerine karşın TL'deki sert değer kaybı faizlerde de yükselişe neden oldu. Son iki haftada iki yıllık gösterge faiz yaklaşık 150 baz 10 yıllık gösterge tahvil 100 baz puan yükseldi.

24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.43 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.62 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 7.81 seviyesinden gerçekleşirken valörde en yüksek işlem yüzde 8.04 oldu. Valörde bugün son işlem yüzde 7.94 seviyesinden gerçekleşti.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.68 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.04 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.22 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.36 oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir