Dolarda düşüş hızlandı

Dolar/TL, yarın açıklanacak OVP öncesinde yüzde 2'nin üzerinde düşüşle 6.23 seviyelerine kadar çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalarda gözler yarın açıklanacak olan Orta Vadeli Program'ı (OVP) çevrilmiş durumda. Dolar/TL gün içerisinde 6.42 seviylerine çıkmasına karşın, gelişen ülke kurlarındaki olumlu havanın da etkisiyle yönünü tekrar aşağı çevirdi. Kur, 6.2350 seviyelerine kadar indi.

Dolar/TL'de 6.40 seviyesinin üstünün sınırlı olduğunu söyleyen bir bankacı, "Rand, ruble ve pesoda birkaç haftaya yayılabilecek pozitif teknik görünümler var. OVP'nin hayal kırıklığı yaratmaması durumunda mevcut piyasa şartları dolar/TL'de 6.10 etrafında bir konsolidasyona, bant hareketine işaret ediyor. Kısa pozisyonlar için risk 6.40 üstü. Dolar/TL'de 6.50'nin üzeri ise piyasanın yukarı yönde emin olduğu bir fiyatlama anlamına gelebilir" değerlendirmesini yaptı.

Analistler OVP'de daha yakalanabilir büyüme oranları, kur ve enflasyon hedeflemesi beklendiğini belirtirken, sorunlu kredilerle ilgili kurtarma planlarına yönelik olası gelişmelerin yanı sıra hükümet eliyle yapılması planlanan projelerin ne yönde ilerleyeceği de izlenecek. Analistler hükümetin doğru sorunlara işaret ettiğini ancak bunun sözle kalmayıp gerçek uygulamalara dökülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

UBP gelişmekte olan piyasalar stratejisti Koon Chow, "Önümüzdeki birkaç yıl için tutarlı yüksek enflasyon ve düşük büyüme gibi oldukça muhafazakar ekonomik tahminler görmek isterim. Ayrıca şirketlerde olası temerrüde düşme durumunu ve bankacılık sektöründeki sorunlu kredileri dikkate aldığını ve gerektiğinde yardım için kullanılabilecek para konusunda bir acil durum planı görmek isterim" dedi.

Yetkililerin bankacılık sisteminin güçlü olduğu ve sorunlu kredilerin daha fazla artmayacağı görüşünü kabul etmesinin anlaşılabileceğini söyleyen Chow, "Ancak yine de tersi bir durum riskini planlamanız gerekiyor. Devam eden hızlı büyüme ve oldukça güçlü sermaye giderleri beklentileri ile önceki planların tekrarını görmek istemem" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir