Dolar/TL yukarı yönlü

Dolar kuru, TCMB toplantı tutanakları ve ECB kararları öncesi yukarı yönlü hareket ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar kurundaki zayıf seyre karşın Türk Lirası dünkü kazanımlarını törpüledi.

Haftaya 3.83 civarında başladıktan sonra dün 3.7328'e kadar gerileyen kur, saat 12:00'da yüzde 0,35 yükselişle 3.7535'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6595 ve euro/dolar 1.2400 seviyesinde yer aldı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de yüzde 0,12 kayıpla 119.505 puanda yer aldı.

TCMB bugün saat 14:00'da 18 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınlayacak. Banka, söz konusu toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmemiş ancak enflasyona ilişkin "şahin" mesajlar vermişti.

Ayrıca Merkez Bankası kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi (14:30) verileri takip edilecek.

ECB kararları TL üzerinde baskıya neden olabilir

Dolar endeksi, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in dün yaptığı, "Zayıf dolar ticaret ve fırsatlar açısından iyi haber" şeklindeki açıklaması sonrası 3 yılın dip seviyesi olan 88,62 seviyesine kadar geriledi.

Bugün saat 15:45'te açıklanacak ECB kararları ile saat 16:30'da gerçekleştirilecek ECB Başkanı Mario Draghi'nin konuşması, euro ve dolayısıyla dolar endeksindeki görünüm açısından önemli olacak.

Bankanın faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken; son zamanlarda euroda görülen hızlı yükseliş, birçok ECB yetkilisini huzursuz ediyor ve kurun hali hazırda zayıf seyretmekte olan enflasyon üzerinde baskı oluşturacağına yönelik endişeleri artırıyor.

Analistler bu noktada bankanın kurdaki hareketlere kayıtsız kalmayacağı ve politika metninde bu doğrultuda ifadeler yer alabileceği görüşünde. Böyle bir durumda euronun gerilemesiyle dolar endeksinde yaşanacak toparlanmanın TL ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskıya neden olabileceği ifade ediliyor.

ABD Hazine Bakanı: Doların nerede olduğundan endişeli değilimABD Hazine Bakanı: Doların nerede olduğundan endişeli değilim

IMF Başkanı: Dolar, vergi reformu ile güçlenecekIMF Başkanı: Dolar, vergi reformu ile güçlenecek

Dolar dibi gördü, Beyaz Saray'dan açıklama geldiDolar dibi gördü, Beyaz Saray'dan açıklama geldi

Bu konularda ilginizi çekebilir