Dolar son 1 ayın en yükseğinde

Dolar/TL'de yükseliş eğilimi sürüyor, kur 2 Şubat'tan bu yana en yüksek olan 3.76 seviyesini aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolarda global güçlenme ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın dünkü konuşmasının piyasada beklentileri tam olarak karşılamamasının etkisiyle kurda başlayan sert yükseliş bugün de devam ederken, dolar/TL 3.76'yı aşarak 2 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Güne 3.75 civarından başlayan dolar/TL, TCMB'nin yüzde 9.25 ile yaptığı BIST fonlamasını kısması ardından 3.74'ün altına kadar gerilese de bu seviyelerde kalıcı olamadı.

Dolar/TL gelen bir atakla 3.7660 seviyesine kadar yükseldi. Kurda işlemler saat 11:20 itibariyle 3.7565/3.7578 seviyesinde gerçekleşiyor.

TCMB'nin yaptığı sıkılaştırma ile fonlama maliyetini bugün yüzde 10.70 seviyesine çekeceğini söyleyen bir bankacı, "Bu her ne kadar TL için olumlu olsa da ciddi bir değer kazancı beklemiyoruz, nitekim 3.74 seviyesini test eden kur tekrar 3.76 seviyesinin üzerine atak yaptı. Gelecek haftaki Fed toplantısı öncesi dolarda global değerlenme sürüyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de baskı var. Dolar etkisinin aynı sıra TCMB'nin Fed'in faiz artırımına yeterli bir cevap veremeyeceği endişesi genel olarak TL üzerinde baskı yaratıyor. Dolar/TL de ilk hedef 3.7750 seviyesi görünüyor" dedi.

Bankacılar yaklaşan referanduma ilişkin belirsizliğin de siyasi risk algısını artırdığına dikkat çekiyor.

Merkez Bankası (TCMB) yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün bu yılın en düşük seviyesi olan 6 milyar TL olarak belirlerken, TCMB'nin sıkılaştırmaya devam ettiğini belirten bankacılar ortalama fonlama maliyetinin yüzde 10.70 civarına yükselebileceğini belirtiyor.

Bankacılar yükselen enflasyon ve gelecek haftaki Fed'in faiz artırımı gibi riskler nedeniyle TCMB'den koruma kalkanı niteliğinde geç likidite penceresi faizinde bir faiz artırımı beklentisine işaret ederken, TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma için fazla yerinin kalmadığı da belirtiliyor.