Dolar tarihi zirveye yakın açıldı
Dün 2.90'ı aşarak tarihi zirveler yapan dolar, yeni güne bu seviyelere yakın başladı. Gözler TCMB'nin ekonomistlerle yapacağı toplantıdan gelecek mesajlarda olacak.
TL'de son dönemde görülen sert değer kaybına karşın TCMB'nin dün kısa vadeli sabit tutmasının ardından dolar/TL 2.90'ı aşarak tarihi zirve seviyelerini görürken; piyasalar bugün TCMB'nin küresel para politikalarının normalleşme sürecinde izleyeceği yol haritasının detaylarını açıklayacağı ekonomistler toplantısına odaklandı.
Yıl başından beri TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 19'u aştı. TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Brezilya Reali ardından en kötü performansı gösteriyor.
Dün Merkez Bankası PPK açıklaması öncesi 2.8675 seviyesinde olan dolar/TL, tarihi zirve olan 2.9067'ye kadar yükseldikten sonra bu sabah 2.8950/2.8965 seviyesinden işlem görüyor.
PPK öncesi 3.02 seviyesinde olan sepet bazında TL ise tarihi zirve olan 3.0567'ye kadar yükseldikten sonra bu sabah 3.0470/3.0489 seviyesinde.
Euro/TL ise 3.2089'e kadar yükseldikten sonra bu sabah 3.1990/3.2012 seviyesinde hareket ediyor.
Merkez Bankası ne yaptı?
Merkez Bankası Ağustos ayı PPK'da kısa vadeli faizleri sabit tutarken, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verdi.
Her ne kadar tahminler ağırlıklı olarak faizlerin sabit tutulması yönünde olsa da, piyasada kurdaki sert yükselişi durdurmak adına TCMB'nin bir adım atacağına dair beklenti oluşurken, bu beklentinin karşılanmaması ile kur yeni tarihi zirve olan 2.9067'ye kadar yükseldi.
Gözler yine Merkez'de olacak
TCMB'nin daha sıkı bir para politikası uygulanacağını belirtmesi ve yol haritasını açıklamasına karşın, bununla ilgili detay vermemesi de TL'deki baskının sürmesine neden olurken; bugün ise ekonomistler ile yapılacak toplantıda yol haritasına ilişkin detaylı bilgi verilecek.
Analistler, TCMB'nin açıkladığı adımların ardından ilk olarak bankanın haftalık repo ihaleleri ile verdiği fonlamayı kısmasını ve bunun karşılığında dün itibarıyla yüzde 8.67 seviyesinde olan ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9'un üzerine çıkmasını bekliyorlar.
JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, dün yayımlanan notunda her ne kadar TCMB faizler sabit tutsa da TL'nin baskı altında kalmaya devam etmesi halinde bir adım atmak zorunda kalabileceğini söyleyerek, "Bu politikanın planlanandan önce sadeleşmeye başlaması şeklinde de olabilir ki TCMB koridorun alt bandı ile politika faizini artırarak koridor daraltmak zorunda kalabilir. Baskı güçlü olursa TCMB koridorun üst bandını da artırmak zorunda kalabilir" dedi.
TCMB'nin "daha sıkı para politikası" vurgusuna değinen Cebeci, "TCMB daha ucuz olan haftalık repo ile fonlama tutarını azaltıp bankaları daha pahalı olan gecelik borçlanma imkanına yönlendirerek zaten likiditeyi sıkılaştırdı. Toplam TCMB fonlaması içinde gecelik borçlanmanın payı son beş ayda yüzde 10'dan yüzde 40'a yükseldi. TCMB önümüzdeki haftalarda bunu daha da artırmayı planlıyor olabilir ancak bunun TL üzerindeki baskıyı azaltmada yeterli olacağına dair güçlü şüphelerimiz var" dedi.