Dolar tarihi zirveye yaklaştı

Dolar kuru, jeopolitik endişeler ve Çin'in gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yapmayı sürdürmesiyle haftaya yükselişle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanması bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin yönetiminin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri gelişmekte olan para birimlerinde satış baskısı yaratırken piyasalarda bugün açıklanacak güncel Orta Vadeli Program (OVP) izlenecek.

Cuma günü akşam saatlerinde 3 seviyesinin hemen üzerinde olan dolar/TL, bugün illikit piyasada 3.0450 seviyesini test ettikten sonra saat 08:50'de 3.0350/3.0360 seviyesinden işlem gördü. En son Eylül sonunda bu seviyelerde işlem gören kur 24 Eylül'de 3.0750 ile tarihi zirvesini test etmişti.

Cuma günü 3.1450 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1744/3.1770, 3.28 civarındaki euro/TL ise 3.3152/3.3181 seviyesinde işlem görüyor.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Yatırımcılar, Çin'in içine düştüğü ekonomik sorunlardan çıkamayabileceğinden kaygı duyuyor. Bu kaygılar, tüm dünya piyasalarını olumsuz etkiliyor. Gelişmekte olan ülke paraları içerisinde en zayıf halka görünümündeki Güney Afrika Randı'ndaki sert kayıplar yakından izlenmeli, bulaşıcı etki ihtimali gözardı edilmemeli" dedi.

Çin üst üste ikinci gün yuanın değerini artırarak Beijing'in daha ne kadar değer kaybına izin vereceğine dair endişeleri dindirse de, yönetimin ekonomi politikasına dair eğilimleri konusunda şüpheleri artırdı.

Yuanın 2015 yılında yüzde 4.7 değer kaybetmesinin ardından bu yıl da bugüne kadar yüzde 1.5 düşmesi, bazı ticari rakipler arasında Çin'in rekabet üstünlüğü sağlamak adına "kur savaşı" riskine girdiğine dair alarma neden olmuştu.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oluyor.

Analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını, bu nedenle de en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri olduğunu belirtiyor.