Dolar ve altın fiyatları nereye gidiyor?

Dolar/TL'de 2,2250 seviyesinin önemli bir direnç olduğuna işaret edilirken, faiz artış hikayesi fiyatlara tam anlamıyla girene kadar altında kalıcı bir yükseliş beklenmiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan kararları ve Başkan Yellen'ın basın toplantısındaki söylemleriyle küresel piyasalarda dolara talep arttı. Dolarla ters orantılı bir yapıya sahip olan altın ise doların değerlenmesiyle düşüşe geçti. Dolar/TL, bankalararası piyasada 2,2353 seviyesine kadar çıkarak son 6 ayın en yüksek seviyesini görürken, spot altın yılın en düşüğüne yakın seviyede seyrediyor.

Özellikle  faiz beklentilerindeki artış sonrası dolar ve altının nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor...

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, dün açıklanan Fed kararlarında asıl önemli noktanın 2015 yılına ilişkin faiz beklentilerinin yukarı çekilmesi olduğunu vurguladı. Bu nedenle dolarda yukarı yönlü hareket görüldüğünü anlatan Karabulut, diğer taraftan Yellen'ın şahinleşen bir söylem değişikli bulunduğuna işaret etti.

Karabulut, "Yellen, faizlerdeki artışı ekonomik aktiviteye bağladı ve belli bir kıstas vermedi. Biz bundan, ABD'de açıklanacak her iyi veri, özellikle gelişen piyasalarda sert hareketlere neden olabileceği anlamını çıkarttık. Verilerin ABD tarafında iyi gelmeye devam etmesi durumunda, cari açığı yüksek ve kırılgan beşli olarak adlandırılan ülke borsalarında düşüşe neden olabilecek ve o ülkelerin para birimlerinin de dolar karşısında değer kaybetmesine yol açabilecek bir sürece girdiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.  

Dünkü söylem değişikliği ve faiz beklentilerindeki artış nedeniyle dolar/TL'de 2,2250 seviyesinin kırıldığını anımsatan Karabulut, aynı şekilde altın tarafında dolardaki değer kazancına bağlı olarak satış baskısının arttığını, avro/dolar paritesinde ise 1,29 seviyesinin aşıldığını dile getirdi.

"Dolar/TL'de 2.2250 önemli"

Karabulut, dolar/TL için 2,2250 seviyesinin önemli bir direnç seviyesi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Dolar/TL o seviyelere doğru birkaç kez hamle yapmıştı. Birkaç saat önce bu seviyenin aşıldığını gördük. Daha doğrusu dolar/TL'nin 2,2250-2,2280 seviyelerinin bulunduğu bölgeyi aşmaması gerekiyordu ancak aştığını görüyoruz. Dolar/TL'nin, 2,2250 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam etmesi halinde önümüzdeki günlerde 2,25-2,27 seviyesine doğru bir hareketlenme görebiliriz.

Kar realizasyonundan bahsedebilmek için 2,20'nin altında kapanışların olması gerekiyor ki bu durumun şu an epey bir uzağındayız. Bununla birlikte dolar/TL'de aşağı yönlü hareketler, kar realizasyonları ya da durulmalar piyasa tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Buradaki gelişmelerin borsa ve faiz tarafında da reaksiyonu olacaktır. Yani dolar/TL'deki gelişmelerin faiz ve endeks tarafında negatif etkisi olabileceğini düşünüyorum. Bununla birlikte gösterge tahvilin bileşik faizinde de yüzde 9,50 seviyesinin takip edilmesi gerek."

"Altında kalıcı bir yükseliş beklememek gerek"

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, Fed'in faiz tahminini yükseltmesi ve doların değer kazanmasının etkisiyle yılın en düşüğüne yakın seviyede seyrediyor.

Eylül ayı başından itibaren düşüş trendinde bulunan altının ons fiyatı bugün 1.216,04 dolar ile 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Altının onsu 2 Ocak'ta en düşük 1.203,20 seviyelerinden alıcı bulmuştu.  

Analistler, Yellen'ın faizlerin artırılması konusunda yeni bir söyleme geçmesi durumunda altında mevcut değer kayıplarının artabileceğini belirtiyor. Altının onsunun teknik olarak 1.250 dolar direncinin üzerine çıkılmadığı sürece satış baskısının aralıklı olarak devam edeceğini ifade eden analistler, 1.210 ve 1.196 seviyelerinin önemli destek konumunda bulunduğunu kaydediyor.
 
Marbaş Menkul Değerler Araştırmalar Müdürü Üzeyir Doğan, toplantıdan çıkan en önemli sonucun Fed üyelerinin gelecek dönemlerdeki faiz oranlarına ilişkin artış beklentisi olduğunu ifade etti.

"2015 sonu için tahmin edilen yüzde 1,375 (önceki tahmin yüzde 1,125) faiz tahmini için yılın ilk yarısı içinde faiz artış sürecinin başlayacağı tahmin ediliyor" diyen Doğan, bu nedenle Fed'in uzun süre ifadesini tekrarlasa da açıklamasının ana fikrinde faiz artışının yılın ilk yarısında yapılması olduğunu kaydetti.  

Doğan, bu nedenlerle doların uluslararası piyasada değer kazanma sürecine girdiğini anımsatarak, altının ise hem faiz artışı hem de doların değer kazanmasıyla ters orantılı bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Bu nedenle dün gece karar sonrası altın fiyatlarında yeni bir düşüş görüldüğüne işaret eden Doğan, faiz artışı durumunun fiyatlara tam olarak yansıyana kadar da altında kalıcı bir yükseliş beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Doğan, mevcut düşüş trendi içinde zaman zaman tepkiler olacak olsa da bu tepkilerin mevcut konjonktürde bir yükselen trende dönüşme ihtimalinin çok zor olduğunu aktararak, bu süreçte kırılan her desteğin yeni güçlü direnç olarak takip edilmesi ve bu seviyelerin yeni satış fırsatı olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirtti.

"Teknik olarak 1,240 seviyesinin ilk güçlü direnç olmakla birlikte 1,275 dolar orta vadede geçilmesine çok düşük ihtimal verdiğimiz seviyemiz" diyen Doğan, aşağıda ise bu seviyelerin altında kalındığı sürece 1,160 ve 1,180 dolar aralığı ve o bölgede oluşacak baskı ile bu seviyelerin altında rakamların gündeme gelebileceğini vurguladı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir