Dolar yılın en düşük seviyesinde haftaya başladı

ABD'de seri faiz artışlarını rafa kaldıran veriler ardından yılın en düşük seviyesinden haftaya başlayan dolar kuru, beklentilere paralel gelen enflasyon rakamları ardından 3.50 seviyesinin altını gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran'dan sonra seri faiz artırım ihtimalini neredeyse ortadan kaldıran Cuma günkü ABD tarımdışı istihdam verisi ardından dolar/TL gerilediği yılın en düşük seviyelerinde işlem görüyor.

ABD istihdam verisi öncesi 3.53'ün hemen üzerinde işlem gören dolar/TL, veri ardından aşağı yönlü sert geriledi. Cuma gününü 3.51'in hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.5047/3.5062 seviyesinde güne başladı. 

Saat 10:00'da yurtiçi enflasyon verisinin açıklanmasının ardından 3.50'nin altını gören kur, 3.4987'ye kadar geriledi. 

Küresel piyasalarda dolar, ABD'de tarım dışı istihdamın Mayıs ayında beklentilerin altında kalmasının ardından gördüğü yedi ayın dip seviyelerinden toparlanmaya çalışırken, sterlin de Perşembe günü seçimlerin yapılacağı İngiltere'de en az 7 kişinin öldüğü, 48 kişinin yaralandığı saldırı sonrası değer kaybetti. Yatırımcılar Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in ABD'de faizleri Haziran ayında artırdıktan sonra yılın ikinci yarısında para politikasında sıkılaştırmaya daha temkinli yaklaşacağını düşünüyorlar.

Petrol fiyatları, ise Katar'ı terörizmi desteklemekle suçlayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in bu ülkeyle diplomatik ilişkileri bugün kesmeleri nedeniyle yüzde 1.4 yükseldi.

Yatırımcılar Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in ABD'de faizleri Haziran ayında artırdıktan sonra yılın ikinci yarısında para politikasında sıkılaştırmaya daha temkinli yaklaşacağını düşünüyorlar.