Dolar yine hareketlendi

Merkez Bankası'nın bugün de gecelik fonlama miktarını sınırlaması sonrasında 3.72'ye kadar düşen dolar, yeniden 3.80 seviyesine yöneldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz hafta üst üste 2 gün repo ihalesi açmayarak dolar/TL kurundaki artışı kontrol altına alan Merkez Bankası bugün de yine gecelik fonlama miktarını 34 milyar TL ile sınırladı. Merkezin bu adımının ardından dolar/TL öğleden önce 3.72 seviyelerine kadar geri çekilen dolar, günün ikinci yarısından itibaren yeniden yükselişe geçti.

3.80'e yönelen dolar kuru, 3.7915'e kadar yükseldi. Kurda işlemler saat 17:20 itibariyle 3.7790 seviyesinden gerçekleşiyor. Gün içerisinde 4.0167'ye kadar çıkan euro ise 4 seviyesinde hareket ediyor.

Diğer taraftan güne hafif yükselişle başlayan Borsa İstanbul'da sakin seyir korunuyor.

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, "Bankaların ihtiyacından az likidite verilmesi TL'yi güçlü kılıyor. Genel olarak tüm bu hamlelerin TL'yi destekleyecek nitelikte olduğunu görüyoruz." dedi.

MB'nin adımları TL'ye değer kattı

Geçtiğimiz Haftadan itibaren Merkez Bankasının hızla aldığı kararlar TL'ye son 1 haftada dolar karşısında yaklaşık yüzd 5 değer kazandırdı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ise Merkez Bankası yerel kaynakların haberine göre gecelik fonlama miktarını 34 milyar TL ile sınırladı. Bankaların ise bugün 50 milyar TL'lik fonlama ihtiyacı bulunuyordu. Bankaların ihtiyacından az likidite verilmesi TL'yi güçlü kılıyor. Genel olarak tüm bu hamlelerin TL'yi destekleyecek nitelikte olduğu görülüyor.

Analistler, Merkez Bankası açısından bu hamlelerin piyasalara kurdaki yaşanan gelişmelere karşı bir çok aracının olduğu mesajı vermesi nedeniyle etkili olduğunu düşünüyor.

Kurun kader tarihleri: 20 - 24 Ocak

Dövizdeki gelişmeleri değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, ABD yeni Başkanı Donald Trump'ın Başkanlık görevine resmen başlayacağı gün olan 20 Ocak'ta yapacağı açıklamaların gelişen ülke kurlarında hareketliliği artırmasını beklediklerini söyledi.

Yurt içi tarafta ise 24 Ocak'ta yapılacak Merkez Bankası'nın Para Piyasası Kurulu toplantısının TL varlıklarının seyri için bir diğer önemli gelişme olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Tufan, "Kurdaki rekor seviyelerin ardından Merkez Bankası'nın likidite yönünde attığı adımları 24 Ocak PPK toplantısında olası bir faiz artış ihtimallerini ise zayıflattığı düşünüyorum." dedi.

3.80 önemini koruyor

Tufan, kurdaki oynaklığı teknik olarak şu şekilde yorumladı:
"Dolar/TL paritesi, TL'nin hızlı değer kazanımı sonrası 3.70 seviyelerinde denge arayışının devam ettiğini görüyoruz. 3.7060 destek seviyesinin kırılması halinde geri çekilmelerde 3.6950 - 3.6820 destek bölgesi gündeme gelebilir. 3.75 üzerinde fiyatlamaların devamında ise 3.80 koridoru önemini korumaya devam ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir