Dolar yukarı yönlü, uzmanlar ne bekliyor?

ABD'de büyümenin dünyanın kalanından olumlu yönde ayrışmasıyla dolar değerlenirken, kur da 5.36'nın üzerine çıktı. Ancak oynaklığın ciddi şekilde azaldığına dikkati çeken uzmanlar, yukarı yönde sert hareketler beklemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, ABD'de güçlü büyüme trendine işaret eden verilerin doları desteklemesiyle yukarı yönlü hareket ediyor.

ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumsuz beklentiler ve zayıf küresel büyüme öngörülerine karşın ABD'de büyümenin dünyanın kalanından olumlu yönde ayrışması dolara destek olurken, faiz artışı tahminlerine etkisi de piyasada yakından takip ediliyor. 

Haftaya 5.30'lu seviyelerde başlayan dün akşam saatlerinde ise 5.32 civarında işlem gören dolar/TL bugün saat 11:52'de 5.3630 seviyesinde yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0965 seviyesindeydi.

Dolar endeksi ise yüzde 0,22 artışla 96.364'e yükselerek dün gördüğü üç haftanın dip seviyesi olan 95.824'den uzaklaştı. Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,45 düşüşle 104.065 puanda.

ABD'de GSYH dördüncü çeyrekte yıllık bazla ekonomistlerin yüzde 2.3 beklentilerinin üzerine çıkarak yüzde 2.6 arttı.

Dolar/TL'de ne bekleniyor?

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel büyüme ve küresel ticarete ilişkin endişeler devam ederken ABD ekonomisinin faiz artışlarına izin verebilecek hızda büyüme gösterebilmesi doları destekliyor. Veriler sonrası henüz ABD faiz politikasına ilişkin tahminlerde bir değişikliğe gidilmedi ancak bu olasılık bile dolardaki değerlenmeyi dolayısıyla TL'deki değer kaybını beraberinde getirdi" dedi ve ekledi:

"Seviyelere baktığımızda Şubat'ta kurun 5.1650-5.3450 bandında bir hareket gösterdiğini görüyoruz. Volatilite ciddi şekilde gerilemiş durumda. 5.35'in üzerinde kapanışlar yukarı yönü beraberinde getirebilir ancak tahminleri değiştirecek boyutta bir gelişme olmadığı sürece yukarıda 5.45 üzeri bir seyir öngörmüyoruz."

Çin ile müzakereler izleniyor

Piyasalarda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğe rağmen anlamlı fiyat hareketleri gözlenmezken, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ülkesi ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları küresel piyasalarda riskten kaçışı tetiklemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Çin ile yapılacak ticaret anlaşmasının yeterince iyi olmaması durumunda bu anlaşmadan vazgeçebileceği konusunda uyarırken, ekonomi danışmanları Çin ile anlaşmazlığı sona erdirmek için anlaşmaya doğru "harika" ilerleme kaydedildiğini belirttiler.

TL hala cazip, ilgi sürüyor

Bankacılar Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar. Analistler Türkiye'nin jeopolitik risklerinin azalması, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşu gibi unsurların TL'deki oynaklığı azalttığını belirtiyorlar.

Yabancı yatırımcıların carry olarak bilinen yüksek getirili para birimi bulundurmalarında elde ettikleri faiz geliri nedeniyle TL'ye ilgisi devam ederken, bir diğer taraftan lokaller ise döviz varlıklarını artırma eğilimi göstermeyi sürdürüyorlar. Bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları yaklaşık beş aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken, 102.9 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye de oldukça yaklaştı.