Dolarda dalgalanmanın sürmesi bekleniyor

Hükümet kurma sürecindeki belirsizlik nedeniyle kurda satış baskısı ve dalgalanmanın devam edebileceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Genel seçimin tek parti hükümeti döneminin 13 yılın ardından sona erdiğini göstermesi ve yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin belirsizlikle TL dün dolar karşısında ve sepet bazında tarihi zirvesini test etti; 2 ve 10 yıllık gösterge faizler 50 baz puanın üzerinde yükseldi. 

Kurda Cuma günkü kapanışa göre 2008 Ekim ayından bu yana en sert günlük değer kaybı yaşandı, ancak öğleden sonra tepki hareketinin düzeltmesi ve TCMB'nin kurdaki yükselişe verdiği ilk tepki ve dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle kayıpların bir kısmı geri alındı.

Cuma günü 2.6615 seviyesinde işlem gören dolar/TL, dün yeni zirvesi olan 2.8094'e kadar yükseldikten sonra günü 2.77'in altında tamamladı. 

Kur bu sabah ise güne 09:10'da 2.7535 - 2.7565 seviyesindeydi. Sepet bazında TL 2.9625 ile tarihi zirvesini gördükten sonra aynı saate 2.9355/2.9384 seviyesindeydi, euro/TL ise 3.1264 seviyesindeki tarihi zirvesini gördükten sonra 3.1170/3.1204 seviyesindeydi.

Dalgalanmanın sürmesi bekleniyor

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Ne AK Parti'nin ne de diğer partilerin AK Parti ile koalisyona sıcak bakacağını düşünüyoruz. Piyasada hükümetin kurulma sürecinin uzayacağı endişesi satış baskısı yaratıyor. Ancak henüz fiyatlamaların hükümetin kurulma sürecinin tamamen başarısız olacağı ya da yeni bir seçim ve bu seçimin sonunda da benzer bir tablo çıkması halinde aylarca belki bir yıla sürecek bir hükümetin kurulamama senaryosunun henüz fiyatlamasını tam olarak yansıttığını düşünmüyoruz" dedi ve ekledi: "Bu nedenle siyasilerden gelen açıklamaları detaylarıyla izliyor olacağız. TL'deki ilk tepki tamamlandı diyebiliriz ancak sürecin belirsizliğini artıracak açıklamalar olası bu nedenle satış baskısı ve dalgalanmanın devamı da olası."