Dolarda düşüş sınırlı kalıyor

Dolar/TL, Güney Afrika'nın tetiklediği endişelerle yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın hazırladığı ilk büyük yasa teklifi olan sağlık tasarısını Kongre'den geçirememesinin ardından dolar/TL'de 3.60 etrafındaki dalgalanmasına devam ediyor.

Güney Afrika'daki gelişmeler ise bugün gelişmekte olan para birimlerindeki baskıda etkili oldu. Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın acil olarak dönmesi çağrısına uyarak ülkesine dönerken, yerel basın Prodhan'ın görevden alınmasının iktidar partisinde onaylandığını belirtti.

Güney Afrika randının, son iki günlük kaybı yüzde 4'e yaklaşırken bu kayıplar gelişmekte olan ülke para birimlerini de negatif etkiledi.

TL'deki değer kaybı ise daha sınırlı kalırken bankacılar bu gelişmeye TCMB'nin sıkı para politikası duruşuna devam etmesini ve küresel piyasalarda dolar negatif gelişmeleri neden gösterdiler.

Küresel piyasalarda dolar, sağlık sigortası yasası için yeterli desteğin çıkmamasının ardından Trump'ın mali harcamaları artıracağına dair iyimserliğin önemli ölçüde azalmasıyla son birkaç ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu süreçte dolar/TL hafta başında 3.58'li seviyeleri test etmişti.

Bu sabah ise güne 3.61'in hemen üzerinde başlayan dolar/TL piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.6231/3.6258 seviyesinde işlem gördü.

Analistler dolardaki değer kaybı nedeniyle kurda da genel olarak aşağı yönlü eğilimin devam edebileceğini, bu hareketin sürmesi halinde 3.55 seviyelerinin görülebileceğini belirtiyor.

Ancak referandumun yaklaşıyor olması nedeniyle kurun bu seviyelerde ne kadar kalıcı olabileceği de izleniyor.

Kurda ağırlıklı yurtdışı piyasalara paralel seyir gözlenirken, bu hafta yurtiçinde büyüme verisi, yurtdışında ise Fed tarafından gelecek açıklamalar ile veriler izlenecek.

Analistler sağlık yasasının geçememesi ardından gözlerin ABD'de vergi reformuna çevrildiğini, Trump'ın Cumhuriyetçiler arasında çok güçlü olmadığı algısının piyasada tedirginlik yarattığını belirtiyor.

Bu sabah saatlerinde 3.7650 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 3.7805/3.7844, 3.92 civarındaki euro/TL 3.9377/3.9418 seviyesinde bulunuyor.