Dolarda düşüş sürüyor

Piyasada Fed iyimserliği sürüyor; ihaleler ve küresel piyasalar izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenenden daha yavaş bir faiz artırım süreci izleyeceğine dair iyimserlik ve euro/dolar paritesindeki sert yükselişin etkisiyle aşağı yönlü seyir izlemeyi sürdürüyor. 

Dün gün içinde 2.59'lu seviyelere yükselen ancak günü 2.55'in hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah TSİ 08:40'da 2.5451/2.5475 seviyesinde bulunuyor.

Bugün küresel piyasalar ve Hazine ihaleleri takip edilecek.

Hazine bugün biri yeni 10 yıllık gösterge, bir diğeri mevcut 5 yıllık gösterge tahvil ihaleleri düzenleyecek.

Hazine Mart'ta toplam 5.4 milyar TL iç borç servisine karşılık 3.1 milyar TL'si piyasadan 4.5 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Bugün düzenlenecek iki ihale ile Hazine Mart ayı programını tamamlayacak.

Dolar endeksi zirveden uzaklaşıyor

Dolar, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in ABD'de ilk faiz artırımının bu yıl içinde gerçekleşeceğine işaret etmesinin ardından para birimleri sepeti karşısında değer kazandı.

Dolardaki yükselişi teknik etkenlere bağlayan işlemciler, Fed'in geçen hafta faiz artırmakta acele etmeyeceğinin sinyalini vermesi nedeniyle uzun dolar pozisyonlarının azalmaya devam edebileceğine dikkat çekiyorlar.

Asya piyasalarında 97.296'ya kadar yükselen dolar endeksi yüzde 0.1 artıda 97.102 düzeyinde bulunuyor. Endeks 13 Mart'ta 100.39 ile 12 yılın zirvesini görmüştü. Euro gün içinde dolar karşısında 1.0968'e kadar yükseldikten sonra yüzde 0.1 düşüşle 1.0931'den işlem görüyor.

Öte yandan Asya borsaları Çin'de özel sektör imalat PMI verisinin 11 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından erken saatlerdeki kazanımlarını geri verdi.

Belirsizlik azaldı

Bankacılar, TCMB'nin ve Fed'in geçen haftaki faiz kararlarının ve Fitch belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla TL üzerindeki satış baskısının azaldığına dikkat çektiler.

Geçen hafta her üç gelişmenin de piyasada satış baskısı yaratabileceği endişesiyle kur 2.62'nin üzerinde işlem görmüştü.

Türkiye'ye yatırım yapılabilir kredi notu veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch kredi notunu BBB-, not görünümünü "durağan" olarak teyit etti. TCMB kısa vadeli faizleri ise sabit tuttu.

Faizler hafif düşüşte 

Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanış yüzde 8.52 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.46 oldu. 

10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 8.10 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.07 oldu.