'Dolarda 3 lira beklediğimiz seviye'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem ,"Merkez Bankası faiz indirimini otomatiğe bağladı diye bir fiyatlama yapılmasın, merkez bankası gereğini yapar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, tarihi rekor kıran dolarda yılbaşından bu yana yaşanan artışın enflasyonun altında olduğunu belirterek, “Şu andaki seviye çok endişe edilecek bir seviye değil, MB'nin piyasaya müdahale edeceği bir durum yok” değerlendirmesini yaptı.

Ertem, dolar/TL için 3 seviyesinin bekledikleri ve stabilite kazanmasını istedikleri bir seviye olduğunu belirtirken, Merkez Bankası'nın faiz kararlarını otomatiğe bağlamış olmadığını söyledi.

TRTHaber'de Ekonomi 7/24 programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "Türkiye'nin (TL'nin) çok olumsuz ayrıştığını zannetmiyorum. 3 lira seviyesi dolar/TL için beklediğimiz ve burada stabilite kazanmasını istediğimiz bir seviye. 3 liranın (seviyesinin) altının bir çok açıdan anlamı yok. Makroekonomik açıdan, rekabet açısından yok" dedi.

Ertem açıklamalarında kurda 3.3 gibi seviyelere hızlı bir yükseliş için de neden görmediğini belirterek, "Türkiye'den hızlı bir sermaye çıkışı yok" dedi.

"Merkez, faiz kararını günün koşullarına göre alacaktır"

Ertem TCMB'nin özellikle yeni başkan Murat Çetinkaya döneminde piyasaya verdiği sözleri yerine getirdiğini ve kararlı bir duruş gösterdiğini belirterek, "TCMB Türkiye'nin gerçeklerine, makroekonomik verilerine uygun hareket etti, bundan sonra da öyle olacak" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "TCMB sadeleştirme ya da başta bir deyişle üst bantta faiz düşürme kararlarını otomatiğe bağlamış değil. TCMB esasında dış konjonktüre içerideki gelişmelere, dolar kuruna ve Türkiye'nin makro ekonomik verilerine bağlı hareket edebilir."

"TCMB faiz indirimlerini otomatiğe bağladı ne olursa olsun gidebileceği yere gidecek, ne olursa olsun kıyamet de kopsa buna devam edecek diye bir şey yok" diyen Ertem, bankanın günün koşullarına, konjonktüre, Türkiye'deki piyasalara uygun hareket edeceğini ve faiz kararlarını bu şekilde alacağını belirtti.

Faiz toplantısı 20 Ekim'de

TCMB Ekim ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) kararını 20 Ekim'de açıklayacak. Piyasalarda dolar/TL'nin 3.1130 ile tarihi rekoru test etmesi sonrası TCMB'nin faiz kararı yakından izleniyor. TCMB faiz koridorun üst bandındaki indirimlere Eylül ayında da 25 baz puan ile devam etmiş art arda yedinci kez gerçekleşen indirimle üst banttaki toplam indirim 250 baz puanı bulmuştu.  

Çin, dolara nefes aldırdı; gözler Fed'deÇin, dolara nefes aldırdı; gözler Fed'de