Dolarda kâr satışları bugün de sürdü

Rusya gerginliğiyle geçen hafta yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden kurda aşağı yön sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle satış baskısı altında kalan ve geçen hafta dolar karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden TL, dün olduğu gibi bugün de kâr satışlarıyla aşağı yönlü seyrine devam ediyor.

Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından dün 2.90'ın altını test eden dolar/TL bugün de aşağı yönlü bir seyir izledi ve piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.8820/2.8825 seviyesine geriledi. Bu sabah 2.99 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 2.9711/2.9727 ve 3.0750 civarındaki euro/TL ise 3.0594/3.0614 seviyesinde.

Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

Bankacılar geçen hafta TL'de yaşanan sert değer kaybının ardından kâr realizasyonunun ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yeniden hız kazanma olasılığının ve ECB'den olası bir gevşeme adımı ihtimalinin TL'de dünkü değer kazancında etkili olduğunu belirttiler.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "TL'deki iyimserlik geçen haftaki sert satışların bir sonucu. TL hâlâ bir hikaye potansiyeli taşıyan nadir para birimlerinden biri. Ancak bu iyimserlikte TL'yi daha da öne çıkaran gelişmekte olan para birimleri arasında bugün de en iyiler arasında yer almasını sağlayan önemli bir konu ise Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması" dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde "yeni bir dönem" başlatacağı belirtilen ve temel olarak Avrupa'ya giden Suriyeli mültecilerin Türkiye tarafından geri kabul edilmesi koşuluna bağlı anlaşma ile Türkiye'ye daha erken vize serbestisinin yolu açıldı.

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün KKTC'de düzenlenen basın toplantısında Türkiye'nin diğer garantörlerle birlikte Kıbrıs'taki çözümün asli unsurlarından biri olduğunu ve nihai çözüm için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğini söyledi.