Dolarda oynaklık sürüyor

Dolar/TL'de bu sabah ilk işlemler 3.87 seviyesinden gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son dönemde özellikle Türkiye-ABD ilişkilerinin seyrine odaklanan piyasalar Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün yapacağı görüşmeyi izliyor.

Yıldırım, dün yaptığı açıklamada ABD ile Türkiye arasında ciddi sorunlar bulunduğunu ve bunları geride bırakmayı amaçladıklarını söyleyerek, iki ülke arasındaki vize rejiminin de zaman içerisinde tamamen normale döneceğini belirtti.

Yıldırım'ın üç gün sürecek ABD ziyaretinde, sınırlı şekilde yumuşayan vize krizinin yanı sıra, Fethullah Gülen'in iadesi, "FETÖ", PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele gibi konular ele alınacak.

Her ne kadar vizeler konusunda sınırlı bir yumuşama yaşansa da piyasalar ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde iyileşme gösterip gösteremeyeceğine odaklanmış durumda. Bu durumda ABD ile olan diplomatik gerilimin kısa vadede çözüme ulaşamayabileceği endişesi TL varlıkları olumsuz etkiliyor.

Bu hafta başında iki ülke vize hizmetlerini sınırlı ölçüde açma kararı almışlardı.

ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişelerin yanı sıra dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş ve Hazine'nin artan borç çevirme oranları da TL varlıklarda baskı unsuru olarak öne çıkmıştı.

Dün güne 3.87 civarında başlayan dolar/TL gün içinde 3.9009 seviyesine kadar yükseldikten sonra piyasaların kapanış saatlerine doğru 3.8761/3.8777 seviyesindeydi. Dolar/TL bu sabah ilk işlemlerde ise 3.8690/3.8710 seviyesinde bulunuyor.

Dün 4.20 civarında olan sepet bazında TL bu sabah 4.1779/4.1852, 4.5150 civarında olan euro/TL ise 4.4911/4.4956 seviyesinde işlem görüyor.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, bu sabahki notunda küresel bazda dolar ve ABD tahvil faizleri üzerinde, ABD'de vergi reformunun yasalaşması konusundaki endişeler nedeniyle oluşan aşağı yönlü baskının devam ettiğini söyleyerek, "Dün TL swap faizlerinde yaşanan hareketlilik sonrasında kurda volatilite arttı. Kurdaki bu hareketin kalıcı olmadığını ve TL'nin yeniden kayıplarını azalttığını gözlemliyoruz. Buna karşın teknik eğilim de dün ile benzerlik göstermeye devam etmektedir" dedi.

Erkan, "Türk tahvilleri de enflasyon görünümüne ilişkin endişeler nedeniyle değer kaybetmekte. Bugün piyasaların gözü Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görüşmesinde olacak. TL için ana bandı 3.83–3.89 olarak görmeye devam ediyoruz. 3.89 üzeri kalıcı hareketlerin adresinin ise 3.95 olması teknik olarak mümkün görünüyor" dedi.

Piyasalarda tansiyon düşmüyorPiyasalarda tansiyon düşmüyor

Bugün piyasalarda ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik maaş başvuruları takip edilecek.