Dolarda rotayı Merkez Bankası çizecek

Geçtiğimiz hafta iki ayın zirvesinden dönen dolar kurunda gözler bugün Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalarda olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri daha erken artırabileceği beklentisi ile geçen haftadan beri genel olarak dolar karşısında değer kaybeden TL'de bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2015 yılı para ve kur politikası metni ve üçüncü çeyrek GSYH verileri izlenecek.

TCMB açıklamaları özellikle petrol fiyatındaki düşüşün ve küresel likidite koşullarının 2015'te para politikasına nasıl yansıyacağına ilişkin ipuçlarını takip edecek.

İki ayın zirvesinden döndü

Dolar/TL geçen hafta işlem gördüğü 2.23'lü seviyelerden Fed endişeleriyle 2.2809 ile yaklaşık iki ayın zirvesine yükseldikten sonra sınırlı bir toparlanma yaşandı. Dün akşam saatlerinde 2.26 seviyesinde olan dolar/TL'de bu sabah ilk işlemler 2.2640 seviyesinden geçiyor. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.5334/2.5348 seviyesindeydi.

Merkez'in hamlesi doları geri çevirdi

TCMB'nin bu hafta döviz satım ihalesi miktarını artırması ve likidite adımlarıyla piyasayı sıkılaştırması dolar/TL'nin iki ayın zirvesinden yönünü aşağı çevirmesinde etkili oldu.

TCMB döviz satım ihale tutarının en az 20 milyon dolardan en az 40 milyon dolara yükseltirken bir süredir yüzde 8.25 olan politika faizine yakın bir seviyede seyreden ortalama fonlama maliyetini ise dün itibarıyla yüzde 8.46'ya yükseltti.

Bugünkü söylemler önemli

Bir bankanın Hazine Müdür Yardımcısı, "TCMB'nin bugünkü söylemleri önemli. Bir taraftan faiz indirimlerine hazırlanan bir TCMB bir taraftan da yurtdışı kaynaklı satış baskısı nedeniyle likidite adımlarıyla piyasayı sıkılaştırma ihtiyacı... Piyasa bugün bu politika bileşiminin 2015 yılında nasıl şekilleneceğine ilişkin ipuçlarını bekleyecek" dedi.

Öte yandan bugün yurtdışında takip edilecek bir veri bulunmazken iç piyasada ise gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) da izlenecek. GSYH'de 2014 yılının üçüncü çeyreğinde büyümenin AB'deki kırılgan toparlanmaya karşın ihracat odaklı üretim ve iç talep öncülüğünde ikinci çeyreğe göre hız kazanarak medyan bazında yüzde 3 olması bekleniyor.

Faizler yeniden yüzde 8'i geçti

Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta yüzde 7.63 ile Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.13 valörde ise son işlem yüzde 8.14 bileşik seviyesinden gerçekleşti.