Dolarda satış baskısı sürüyor

Dün gelişmekte olan ülkelerdeki satış baskısı ve Almanya ile yaşanan gerginlik nedeniyle 3,57'yi test eden dolar/TL bu sabah 3,55 seviyesinden işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz cuma günü piyasa kapanışına doğru gelen Fitch Ratings değerlendirme raporunda, görünüm ve notun değişmediği bilgisi yurt içi piyasaların moralini bir miktar düşürdü. Dün güne 3,53 seviyesinde başlayan dolar/TL, gün içerisinde 3,57'yi test ettikten sonra günü 3,55 sınırında tamamladı.

Analistler, dün gelişmekte olan ülkelerin para birimleri genelinde satış baskısı görüldüğünü, bu noktada Rusya, Türkiye ve Güney Afrika'nın ön planda olduğunu ifade ettiler. Piyasalarda ayrıca Türkiye ile Almanya arasında yaşanan 'soruşturma' gerginliğinin sürmesi baskı yaratıyor.

Fed ve TCMB bekleniyor

Bu haftanın en önemli gündem maddeleri ise yarın sonuçlanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı ile perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısı olacak.

Fed'in yarın sona erecek olan bu iki günlük toplantıda faiz oranlarını değiştirmeyeceği düşünülüyor. Yatırımcılar, Fed'in bu yıl faiz oranlarını tekrar yükseltip yükseltmeyeceğini ve borç stokunu azaltmaya ne zaman başlayacağına dair yeni ipuçlarını izleyecek.

ABD'nin sıkılaştırma adımlarının yavaş gerçekleşeceği beklentisi ve Trump'ın siyasi vaatlerini hayata geçirmekte zorlanacağı endişesi son dönemde dolarda küresel değer kaybına neden olmuştu.

TCMB tarafında ise kısa vadeli faizlerde bir değişiklik beklenmiyor ancak açıklamalar izlenecek.

Bugün ise yurtiçinde bugün saat 14.30'da reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Yurtdışında ise saat 11.00'de Almanya Ifo endeksi, saat 17.00'de ABD tüketici güven endeksi açıklanacak.

Dolar dip seviyelerden uzaklaştı

Dolar, beklentilerin üzerindeki ABD ekonomik verilerinin ardından yakın dönemdeki satışlarla gerilediği 13 ayın dip seviyelerden uzaklaştı. Ancak doların görünümünü ABD'de devam eden siyasi kargaşanın Başkan Donald Trump'ın harcamaları artırma vaatleri ve vergi reform gündemine engel oluşturacağı kaygıları etkiliyor.

Dün güne 3.53 civarında başlayan ve 3.5698'e kadar yükselen dolar/TL saat 17.03'te 3.5531 seviyesindeydi. Dolar/TL bu sabah saat 09.08'de ise 3.5572 seviyesinde. Aynı dakikada euro/TL ise 4.1504 seviyesinde idi.

Kabine olumlu etkiledi

Dün piyasalar açısından olumlu bir gelişme ise kabine revizyonu sonrası başbakan yardımcıları arasındaki görev dağılımlarının netleşmesi oldu.

Piyasalarca risk unsuru olarak görülen ekonomi yönetimindeki çok başlılık ve görüş ayrılıkları izlenimi, bankalar ve ekonominin koordinasyonunun Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e bağlanarak tek elde yürütülmesine karar verilmesi ile son buldu.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.54, valörde son işlem yüzde 10.57 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.46 valörde son işlem yüzde 11.45 oldu.