Dolar ve euro zirveden uzaklaşıyor

TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmaması dövizde tansiyonu bir miktar düşürdü. Dolar, 3.86'nın altına inerken, sabah ilk işlemlerde 4.18'i aşarak yeni rekor kıran euro 4.11 seviyesine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Dolar kuru yeni güne tarihi zirvenin bir miktar altında başlarken euroda yeni bir rekor daha görüldü. TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmaması TL'nin bir miktar değer kazanmasını sağladı. 

Dün akşam kapanış saatlerin 3.94 seviyesinin üzerine çıkarak yeni bir zirve yapan dolar kuru, doların ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın basın toplantısında beklentilerin aksine ekonomi politikası konusunda herhangi bir detay önermemesi üzerine yaşadığı global düşüş nedeniyle hafif de olsa gevşedi.

Dün sabah ilk işlemlerde 3.8960'ı gören dolar kuru, gün içerisinde 3.85 seviyelerinde yatay bir seyir izledikten sonra akşam piyasaların kapanış saatlerinde yeniden yükselişe geçti ve 3.9422 ile yeni tarihi zirveye ulaştı.

Doların yurtiçinde rekor kırdığı saatlerde ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın basın toplantısı yapılıyordu. Trump, 20 Ocak'ta göreve başlamadan önce gerçekleştirdiği basın toplantısında ekonomi politikaları üzerine ışık tutmak yerine ecza firmaları ve ABD istihbarat örgütleri üzerine yoğunlaştı.

Yeni başkanın bu tavrı sonrasında global anlamda değer kaybetmeye başlayan dolar, yen karşısında 114.245 seviyesine kadar gerileyerek 9 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi ise yüzde 0.4 düşerek 101.42 oldu. Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 artışla 1.0605 dolardan işlem gördü.

Dolarda global anlamda yaşanan bu değer kaybı TL'nin de bir miktar güçlenmesini sağladı. Sabah ilk işlemlerde 3.8640'a kadar inen dolar/TL, sonrasında yeniden yükselişe geçti ve 3.92'nin üzerine çıktı.

TCMB, haftalık repo ihalesi açmadı

Dolar/TL, TCMB'nin miktar yöntemiyle haftalık repo ihalesi açmamasının ardından 3.86'nın altına geriledi.

Merkez Bankası (TCMB) bugün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı ancak bankalar TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek. TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

TCMB tarafından yapılan açıklama öncesi 3.9225 seviyesinde olan dolar/TL, düşüşe geçti ve 3.8578'e kadar indi. Kur, saat 11:19'da 3.8690 seviyesinde bulunuyor.

Euroda yeni rekor

Dolarda yaşanan kısmi gevşemeye karşın, euro tarihi zirveyi yenileyerek güne başladı. Önceki gün tarihinde ilk kez 4 liranın üzerine çıkan euro, dün sabah 4.11'i aştı ve 4.1128'e kadar çıkarak rekor kırdı. Akşam saatlerinde dolarla birlikte rekorunu geliştiren euro/TL, piyasaların kapanış dakikalarında 4.1298'i gördü.

Dolara karşı yaşadığı kazanımlar sonrasında TL karşısındaki rekorunu geliştiren euro, bu sabah ise 4.1804'e kadar çıktı. Kurda işlemler saat 11:19 itibariyle 4.1210'dan geçiyor.

Trump'tan ilk basın toplantısıTrump'tan ilk basın toplantısı

 

Dolardaki gevşemeyle borsa yükselerek açıldıDolardaki gevşemeyle borsa yükselerek açıldı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir