Dolarda tansiyon düşmedi

Dün 3 lirayı zorlayan dolar kuru, yeni güne 2,99 seviyesinin altında başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıda yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artıracak olması ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün büyük bölümü emtia ihracatçısı olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde yarattığı baskı ile kur ve faizdeki baskı devam ediyor.

Dün güniçinde oldukça dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL 2.9973'e kadar yükseldikten sonra günü 2.99'un hemen altında tamamladı. Bu sabah ise kur 2.9858/2.9872 seviyesinden güne başladı. Dün günü 3.1420 civarında tamamlayan sepet bazında TL, 3.1393/3.1411; dün 3.29 civarında olan euro/TL ise 3.2929/3.2959 seviyesinde işlem görüyor.

Bankacılar hem TL'de hem de genel olarak global piyasalarda görülen sert hareketlerin, yeni yılın yaklaşması nedeniyle yeni pozisyon alma isteksizliği ile hacimlerin normal günlere göre büyük ölçüde azalmasından kaynaklandığını söylediler.

Fed bekleniyor

Yılsonu nedeniyle işlem hacimlerinin oldukça azaldığı piyasalar bugün başlayacak ve faiz kararı yarın açıklanacak Fed toplantısını beklerken, bugün iç piyasada Hazine ihaleleri, işsizlik verileri ve bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek.

Yurtiçi gelişmelere bakıldığında ise Fed öncesi jeopolitik gelişmelerin yanı sıra piyasada yeniden gündeme gelen başkanlık sistemi ve referandum konusu da izleniyor.

Dış piyasalarda ise petrol fiyatlarının 11 yılın en düşük seviyesine doğru gerilemeye devam etmesi büyük bir bölümü petrol ya da emtia ihraççısı olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor.

Yatırımcıların küresel petrol arzının yüksek kalmaya devam ettiğine dair endişeleriyle Brent ham petrolü kayıplarını sekizinci güne taşıdı. Brent ham petrolünün varil fiyatı dün 18 sent düşerek 37.74 dolardan işlem görürken, ABD ham petrolünün varil fiyatı da 8 sent kayıpla 36.23 dolar oldu.

Dış piyasalara ise TSİ 12:00'da Aralık ayına ilişkin Almanya ZEW endeksi, 15:30'da ise Kasım ayına ilişkin TÜFE ve çekirdek TÜFE, ve NewYork Fed imalat endeksi verileri izlenecek.